A téveszmés Ágnes egy hét után hazatérhetett, de miközben édesapja elment gyógyszerért, megtörtént a baj. Hogy mi történt a tettessel, az a mai napig rejtély.

A hangok mondták

Létezik olyan súlyosan zavart elmeállapot, amikor a valóság és a képzelet összemosódik az elkövető fejében. Az illető olyan hangokat is hallhat, amelyek akár arra is buzdíthatják, hogy megöljön valakit. Ez az állapot azért lehet veszélyes, mert a potenciális tettes meg van róla győződve, hogy a hallucináció valóság. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Valaki meg akarja ölni

Ennek a pszichotikus állapotnak a másik sajátossága a téveszme, aminek leggyakoribb változata az üldöztetési téveszme. Aki ebben szenved, úgy is érezheti, hogy valaki meg akarja őt ölni. Meggyőzni az ilyen embert lehetetlen, ráadásul irgalmatlan haragra is gerjedhet, aminek ritkán, de akár nagyon rossz vége is lehet. Feltéve, ha a betegséget nem kezelik.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem akart lefeküdni a férjével?

Egy balassagyarmati hölgyet, Cs. Ágnest kezeltek is meg nem is. A nő 1997 tavaszán üldözéses téveszmék miatt került be a balassagyarmati pszichiátriára. A sajtóban az a hír járta, hogy a fiatalasszony akkor állt először pszichiátriai kezelés alatt, és saját elmondása szerint a férje vitette be, mert nem akart vele lefeküdni. Annyi biztos, hogy Ágnest egy héttel később hazaengedték. Mint kiderült, nem kellett volna.

Egy szál pizsamában, összevagdosva

Már otthon volt, amikor édesapja elment vásárolni a piacra, aztán kiváltotta lánya gyógyszereit. Összesen egy órát lehetett távol, de mire hazaért, már megtörtént a baj. Veje, G. Ferdinánd egy szál pizsamában, véresen feküdt a konyha kövén. Mielőtt az apa kihívta volna a rendőrséget, megkérdezte a lányát, hogy miért tette ezt. Ágnes ekkor tagadta, hogy ő vagdosta volna meg a férjét.

Mert szerinte meg akarta erőszakolni

A rendőröknek azonban elmondta, hogy ő tette. Állítása szerint azért, mert az ura meg akarta őt erőszakolni. A kitört ajtóból és ablakból arra lehetett következtetni, hogy valami dulakodás valóban történhetett, de ha a nő valóban téveszmés volt, akkor minden bizonnyal azt történt, hogy a férje próbálta védeni saját életét, miközben a nő elveszítette kapcsolatát a valósággal.

Majdnem lefejezte

Ágnes felkapta a konyhaasztalon heverő kést és többször megszúrta a férjét, majd egy bárddal még tízszer tarkón vágta Ferdinándot. A rendőrség őrizetbe vétel mellett emberölés bűntett alapos gyanúja miatt indított eljárást G.-né Cs. Ágnes ellen. Arról azonban semmit sem tudni, mi lett az ügy vége. Téveszméje miatt valószínűleg kényszergyógykezelését rendelte el a bíróság.

Ami másnak bűn, neki jó cselekedet

Az Ágneshez hasonlóan téveszmés elkövetők egyszerűen nincsenek tisztában azzal, hogy bűnt követnek el. Sőt, még azt sem tudják, hogy amit tesznek, az rossz. Sokszor kifejezetten meg vannak arról győződve, hogy tettükkel jót cselekszenek.

Nem kellemes

Amikor meghalljuk, hogy egy brutális gyilkos börtön helyett kényszergyógykezelésre megy, talán néha felháborodunk, pedig az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) sem fenékig tejfel az élet. A kényszergyógykezelés senkinek sem kellemes, és az illetőt itt is állandóan felügyelik. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció