A kommandósok csaptak le arra az orgazdára, aki több kilométernyi lopott rézkábelt értékesített. A tolvajok az ország több településén, pofátlan módon a földből húzták ki a vezetékeket, nagyban csinálták és azt gondolták soha sem buknak le. A kommandósok falhoz nyomták őket.

Országszerte több ezer méternyi kábelt lopott el három jászkiséri férfi. A vezetékeket egy szentmártonkátai társuknak adták tovább, aki eladta azokat. A rendőrség a csoport tagjai ellen indított büntetőeljárás iratait továbbította az ügyészségre. Elfogásukkor kommandósok érkezetek hozzájuk, több rendőrautó volt a környéken, a szomszédok is csak néztek.

Hat megyében követett el lopásokat a gyanú szerint az a három férfi, akiknek az ügyét a Békés megyei rendőrség továbbította az ügyészségre.

A Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Közterületi Támogató Alosztályának rendőrei még 2019. május 22-én fogták el őket a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászkiséren.

A nyomozás adatai szerint 2019 januárja és májusa között országszerte követtek el bűncselekményeket, különböző helyekről kábeleket loptak.

Voltak olyan esetek, amikor egy-egy utcaszakasz szerelőaknájába másztak le, majd a bekötési pontoknál elvágták és kihúzták az ott futó rézkábelt.

<

Hasonló módon loptak vezetékeket a Tolna megyei Bátaszéken, Dunaföldváron és Pakson, a Bács-Kiskun megyei Kiskőrösön, a Békés megyei Mezőkovácsházán, a Csongrád megyei Makón, a Hajdú-Bihar megyei Debrecenben, és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Martfűn.

<

Emellett egy Debrecenben történt lopás kísérlettel is gyanúsíthatóak. A Hajdú-Bihar megyei megyeszékhelyen egy elosztószekrényből próbáltak meg lopni, de nem sikerült nekik, azonban a rongálással több ezer forint kárt okoztak a szolgáltatónak. Az ellopott kábeleket egy szentmártonkátai férfinak adták tovább, aki átvette és értékesítette a fémeket.

<

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a három jászkiséri férfit lopás bűntett és lopás bűntett kísérlet, míg a szentmártonkátai férfit orgazdaság bűntett elkövetésével gyanúsítja. A nyomozás vizsgálati szakaszában a rendőrség a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte és az ügy iratait 2020. április 9-én átadta az ügyészségnek.

<

Kiemelt kép: részlet a rendőrség videójából