Két gyerek és az anyjuk is szén-monoxid-mérgezést kapott Budapest 13. kerületben. Mindhármukat kórházba kellett vinni az éjszaka folyamán. Angyalföldön csaknem 70 lakót mentettek ki, életveszélyesen magas volt ugyanis a mérges gáz koncentrációja. A Katasztrófavédelem arra hívja fel a figyelmet, hogy a melegvizet adó gázkészülékek nyáron is életveszélyesek lehetnek.

Tíz év alatti kisfiúk kerültek életveszélybe

Két gyerek és az anyjuk is szén-monoxid-mérgezést kapott Budapesten, a 13. kerületben. A két gyermek két tíz év alatti kisfiú volt. A kiérkező katasztrófavédők lezárták azt a lakást, amelyben kis híján életét vesztette a család. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Mindenkit kitereltek az udvarból

„Többen rosszul lettek, kisgyerekek is. Mindenkit kitereltek az udvarból. Kijött 5-6 mentőautó, egy tűzoltókocsi és a gázművek” – mesélte a társasház egyik lakója.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Hetven lakót mentettek ki

Úgy tudni, csaknem 70 lakót mentettek ki, ugyanis életveszélyesen magas volt a mérges gáz koncentrációja. A helyszínről származó információk szerint az egyik gázkészülék hibásodhatott meg.

„Nagyon megijedtünk”

 „Negyed 11 körül nagy zörgésre ébredtem. Nem tudtam, mi ez, kinéztem az ablakon. Itt volt a katasztrófavédelem, tűzoltóság. Nagyon megijedtünk” – fogalmazott a nő a Tényeknek, aki pizsamában menekült ki az épületből.

Órákig mérték a gáz koncentrációját

A gyermekeket és az édesanyjukat toxikológiai osztályra vitték, a tűzoltók pedig órákig mérték a gáz koncentrációját a földszinti lakásban és a közelében. A lakók hajnalban mehettek vissza a házba.

Erre figyeljünk oda

A Katasztrófavédelem arra hívja fel a figyelmet, hogy a melegvizet adó gázkészülékek nyáron is életveszélyesek lehetnek. A szellőztetés az első lépés a biztonságunk érdekében és fontos tudni, hogy soha nem szabad elzárni szellőzőnyílásokat, amik a levegő utánpótlását biztosítják a lakásokban. Emellett rendszeresen ellenőriztetni kell a berendezéseket és érdemes a szén-monoxid-érzékelőket is elhelyezni.

Meghalt egy négytagú család

A Kékvillogó.hu is beszámolt arról a tragédiáról, ami 2021 nyarán az egész országot megrázta. A tarpai háziorvos és családja a 6. kerületi otthonukban halt meg szén-monoxid mérgezés következtében. A doktor, a felesége, valamint az 5 és a 7 éves kisfiú holttestét csak több nap múlva találták meg, miután az orvos munkaadója a rendőrséggel köröztette a férfit, mert nem tudták elérni.

Nem működött a szén-monoxid jelző

A tűzoltók az anya és a két gyemrek holttestét a kanapén találták meg, az apa pedig a fürdőszobában feküdt. Mint kiderült: a vízmelegítő és a légkondicionáló közös használata miatt kaptak végzetes mérgezést. Pedig szén-monoxid jelző is volt a lakásban, de nem működött. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: MTI