Az utóbbi időben több, nagy visszhangot kiváltó gyilkosság történt, most kiderült, hány esetben indult eljárás emberölés miatt.

Az ORFK szerint idén eddig 44 esetben nyomoztak, a felderítési arány magas, 43 ügyben van gyanúsított. Csak a szentendrei építkezésen talált csecsemők holtteste ügyében ismeretlen a tettes – írja a 24.hu.

Az elmúlt években egyébként jóval kevesebb lett az ilyen ügyük: 2015-ben és 2016-ban 96-96, 2017-ben 90, 2018 -ben 78, tavaly 58 gyilkosság vált ismertté. Gyakran történnek sokkoló esetek – például családirtások –, ezért tűnik úgy, hogy több a gyilkosság.

A többi évhez képest idén sem kiemelkedő az emberölések száma, az elkövető és sértett viszonyában nőtt a hozzátartozók sérelmére elkövetett jogsértések száma.

Leggyakrabban késsel vagy más szúró-vágóeszközzel támadnak és a rendőrség szerint a klasszikus indulati motivációra utal, hogy többnyire azokat a tárgyakat használják az elkövetők, amelyek közvetlen környezetükben találhatóak. Szilágyi Istvánt a fia a gyanú szerint egy kalapáccsal ölte meg.

Kiemelt kép: illusztráció