Hatalmas forgalomkorlátozásra kell számítani a Giro d’Italia kerékpárverseny előkészületei és futamai miatt ma reggeltől kora délutánig Budapesten. Így lesz ez szombaton is.

Hősök tere és környéke

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint reggeltől lezárják a Hősök terét, a Kós Károly sétányt és az Olof Palme sétányt, a Dózsa György utat a Városligeti fasor és a Podmaniczky utca között, és az Andrássy utat a Hősök tere és a Bajza utca között.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

10-től az Andrássy út

10 órakor lezárják a verseny útvonalát, azaz az Andrássy út-József Attila utca-Apáczai Csere János utca-Belgrád rakpart-Fővám tér-Szabadság híd-Szent Gellért tér-Műegyetem rakpart-Pázmány Péter sétány-Dombóvári út-Budafoki út-Hunyadi János út-6-os főút kivezető szakaszát.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kora délután

Körülbelül 12.10 és 13.00 között, a mezőny áthaladásakor, 15-20 percig a keresztirányú forgalom sem haladhat át, a csomópontokon gyalog sem lehet átjutni. Ebben az időszakban számos busz és trolibusz (7, 9, 33, 133E, 70, 72M, 73, 76, 78, 103, 105, 15, 115, 138, 178) módosított rend szerint közlekedik.

M3-as metrópótlót is érinti

Az Andrássy út-József Attila utca-Bajcsy-Zsilinszky út csomópont lezárása idején az M3-as metrópótló buszok mindkét irányból visszafordulnak a csomópont előtt.

Villamosokat is

Az Oktogon lezárása idején a 4-es és a 6-os villamosok a dél-budai végállomások és a Blaha Lujza tér, illetve a Széll Kálmán tér és az Oktogon között közlekednek – írta a BKK.

Trolik, buszok

Délelőttől a 20E autóbusz a Hősök tere helyett az Ötvenhatosok terén áll meg, a 30-as, 30A, a 230-as busz és a 79M trolibusz nem érinti a Benczúr utca és a Hősök tere megállót, a 75-ös trolibusz pedig a Zichy Géza utca és a Hősök tere közötti megállóhelyeket. A 105-ös és a 178-as busz a Hősök tere és a Március 15. tér között a Bajcsy-Zsilinszky út és a Podmaniczky utca érintésével jár.

A Szabadság hidat is lezárják

A József Attila utca, az Apáczai Csere János utca és a Szabadság híd lezárása idején, 10 és 13 óra között a 15-ös és a 115-ös autóbuszokat elterelik, a 47-es és a 49-es villamosok pedig csak Budán járnak, a Deák Ferenc tér helyett a Döbrentei térre.

Budafoki út is elesik

A 133E autóbusz Nagytétény felé a Budafoki út helyett a Bartók Béla úton és a Fehérvári úton jár, nem érinti a Budafoki út-Karinthy Frigyes út és az Építész utca közötti megállókat.

Szombaton is lesznek lezárások

További részletek a szombati napról ide kattintva.

Majd 8 milliárdba van ez Magyarországnak

Amikor a 2020-as budapesti rajtot a járvány miatt lefújták, Magyarország már átutalta az olasz szervezőknek (RCS) a rendezésért fizetett összeg első részletét. A második részletet 2020. február végéig kellett volna utalni, de a kormánybiztosság a járványveszélyt látva halasztást kért, azaz még az ország március közepi lezárása előtt lépett – írja G7.hu.

A fele megy a szervezőknek

Magyarország összesen mintegy 10 millió eurót fizet az RCS-nek a rendezési lehetőségért. Ez jelenlegi árfolyamon 3,8 milliárd forint, de a pontos összeg forintban vélhetően ettől eltér, hiszen több részletben, és a járvány miatt nagy időkülönbséggel kellett kifizetni. Ráadásul ebből „visszajön” egy rész, hiszen az RCS a rendezés számos költségelemét állja.

Pontos szerződés

Ahogy Révész Máriusz magyarázta a lapnak, nagyon részletes szerződés szabályozza, hogy a rendezés egyes költségelemei kit terhelnek, a csapatok Magyarországra költöztetését vagy az itteni nyitórendezvényt például az olasz szervezők állják.

A kormányhatározat mondja ki a 7,8 milliárdot

A magyar költségvetésben mindenesetre rögzítettek erre a célra 7,8 milliárd forintot. Azaz ennek körülbelül a fele megy az RCS felé, és a másik felét lehet a rendezésre fordítani. A kormány ezen felül átvállalta az árfolyamkockázatot, a nem forintban keletkező költségeknél a forint esetleges gyengülése miatt keletkező hiánnyal kipótolja a büdzsét.

Címlapkép: Kékvillogó.hu, egy csillaghegyi szállodákaban lakott a Cofidis csapat.