Az elmúlt évek egyik legrejtélyesebb és legnyugtalanítóbb eltűnési ügye Magyarországon Ackermann Dávid története. A 18 éves fiú a barátnőjéhez indult a Margitszigetre, ahol a végzetes este folyamán egyszer csak eltűnt, és azóta sem tud róla senki semmit. Szülei nem adták fel a reményt, hogy a fiuk egyszer hazatér

A Margitszigetre indult

Csaknem tizennégy éve, hogy Ackermann Dávid egy pénteki napon elindult otthonról, hogy a barátnőjével találkozzon a budapesti Margitszigeten. A vecsési fiatalt azóta is hazavárják a szülei. A család és az ismerősök többsége számára a mai napig megmagyarázhatatlan, hogyan tűnhet el valaki nyomtalanul egy olyan helyen, ahol nap mint nap ezrek fordulnak meg. Az akkor 18 éves Dávid egy budapesti középiskolában tanult, a 2009 májusában tett érettségije után szeptemberben éppen csak elkezdte a környezetvédelmi technikumot. Barátságos fiatal volt, aki nem volt depressziós, senki nem gondolt arra, hogy esetleg öngyilkos gondolatai lennének. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nehéz kideríteni, mi történt pontosan

A 19 éves Ági volt a barátnője, vele találkozott a fiú a végzetes estén. Hogy mi történt a szigeten, nehéz rekonstruálni, az azonban biztos, hogy a Dáviddal egy társaságban tartózkodó emberek nem ugyanúgy emlékeztek vissza arra a napra. Dávid háromnegyed hat és hat óra között ért a sziget mólójára. Arra számított, hogy csak a barátnője lesz a helyszínen, így meglepődve vette tudomásul, hogy egy hattagú társaságba csöppent. A fiú senkit nem ismert a társaságból a barátnőjén kívül.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Búcsúbuli volt

Az összejövetel búcsúbulinak is beillett, hiszen Ági épp Új-Zélandra készült, hogy egy kilenc hónapos tanulmányi úton vegyen részt. A visszaemlékezések szerint Dávid ittas volt, vagy pedig valamilyen szer hatása alatt állt, amikor odaért a Margitszigetre. Mások viszont az állították, hogy a fiú teljesen magánál volt, amikor megérkezett.

Menet közben eltűnt

A beszámolók szerint a társaság később elindult, hogy az Ötvenhatosok terén megnézze az ARC-kiállítást, Dávid azonban már nem ért oda velük. Hogy mikor tűnt el pontosan, nem derült ki, de az tény, hogy a fiú valahol menet közben lemaradt tőlük. A szülők közben aggódni kezdtek, kikeresték fiúk barátnőjének telefonszámát, aki azt mondta nekik: úgy hitte, Dávid már rég otthon van.

Megtalálták a pénztárcáját

A fiú eltűnését az édesanyja jelentette be másnap reggel, de a szülők az első napokban a rendőrség szinte semmit nem kezdett az üggyel. A Margitsziget bejáratánál elhelyezett kamerák felvételei hét naponta törlődnek, de a térfigyelő kamera merevlemezét csak másfél hónappal később foglalták le a hatóságok. Az eltűnése utáni napon megtalálták a pénztárcáját egy padon a szigeti rendőrállomás előtt, de nem hiányzott belőle semmi. A telefonja is előkerült darabokban a sziget egy másik pontján: egy hajléktalan találta meg, aki nyomban tovább is adott rajta a szülők elmondása szerint.

Mintha látták volna

Néhány héttel később jelentkezett egy társaság, hogy szeptember 11-én valamikor este kilenc és tizenegy között látni vélték a Margit-szigeten Ackermann Dávidot. Az elmondásuk szerint kimondottan rossz állapotban volt, félmeztelenül járkált fel-alá. Megkérdezték tőle, hogy segíthetnek-e neki, de nemet mondott és elment. A kábítószerrel kapcsolatos elméletek a kezdetek óta hozzátartoznak az ügyhöz, a szülők viszont ennyi év távlatából is kizárják, hogy a fiuk drogot fogyasztott volna.

Mindenhol, mindenhogyan keresték

A szülők senkivel nem tartják a kapcsolatot azok közül, akik azon az estén találkoztak gyermekükkel.  A történtek után teleplakátolták a várost Dávid fényképével, a rendőrség szonárral a Dunát is átkutatta, igaz, csak másfél hónappal az eltűnés után, és csak a Parlamentig – mindhiába. A fiuk fényképe pedig közben tejesdobozokra is felkerült, hogy a lehető legszélesebb kör értesüljön az eltűnésről.

A monori kapitányságon az akták

Mivel Dávid eltűnésekor nem merült fel bűncselekmény gyanúja, az ügyet a Monori Rendőrkapitányság kapta, lévén, hogy a fiú vecsési lakosként ahhoz a körzethez tartozott. Azóta is náluk vannak az akták, a szülők szerint, ha új információhoz jutnak, a monori kapitányság eltűntekkel foglalkozó nyomozóját kell keresniük, ő rövid időn belül rendre utánanéz mindennek.

Közel a csodához

A szülők néhány éve, pár pillanat erejéig nagyon közel álltak a csodához. Akkor a nyírbátori rendőrkapitányságtól kaptak egy telefont az éjszaka közepén, hogy ott van velük egy férfi, akit Ackermann Dávidnak hívnak és nagyon hasonlít az eltűnt fiukra. Szinte sokkos állapotban azonnal indultak volna, ám Skype-on keresztül megmutatták nekik az illetőt, ők pedig szomorúan megállapították, hogy az nem Dávid – írta cikkében a 24.hu.

Egymillió forintos nyomravezetői díj

Dávid eltűnése után az Ackermann család létrehozott egy oldalt, ahol a fiuk ügyével kapcsolatos minden információ elérhető. Az oldalon megtalálhatók a szülők elérhetőségei is, amelyeken keresztül bárki értesítheti őket, ha valamilyen információval rendelkezik Dáviddal kapcsolatban. Egy névtelenséget kérő adományozónak köszönhetően a szülők egymillió forintos nyomravezetői díjat is felajánlottak annak, aki segít a fiuk nyomára bukkanni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Ackerman Dávid. Fotó: Ackerman Dávid eltűnt fiút kereső honlap