Egy mentális problémákkal küzdő nő úgy adta el töredék áron a házát, hogy erre utólag egyáltalán nem emlékezett, de még arra sem, hogy az az ő tulajdona volt. A Pest Megyei Főügyészség pert indított az ingatlan visszaszerzése érdekében.

Mentális problémák, kórházi kezelés

A gyermektelen, özvegy idős asszony csaknem ötven éve lakott abban a gödi házban, amely az adásvétel tárgya volt. Az asszony hosszabb ideje mentális problémákkal küzdött, emiatt kórházban kezelték. Nem volt tisztában férje korábbi halálával, és azzal sem, hogy az általa lakott ingatlan az ő tulajdona. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gondnokság alá helyezték

2020 júliusában az illetékes járási hivatal előtt ideiglenes gondnokság alá helyezése iránt eljárás indult, majd a későbbiekben a bíróság állapotának további romlása miatt gondnokság alá helyezte, és pszichiátriai betegek szociális otthonába került.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Előkerült egy vásárló

Az idős hölgy eddig tisztázatlan körülmények között megismerkedett egy férfivel. A férfi 2020 szeptemberében megvásárolta a nő gödi házát, egyben a szerződésben holtig tartó haszonélvezeti jogot alapítottak a nő javára – írta meg a Gödi Hírnök.

Harmadáron vette meg

A szerződésben 7 millió forint szerepelt vételárként, azonban az igazságügyi szakértői vélemény szerint az ingatlan értéke haszonélvezeti joggal terhelten is ennek háromszorosa, 21.200.000 forint volt.

Nem emlékezett rá

Az idős asszony későbbi meghallgatásai során nem emlékezett arra, hogy eladta a házát, de arra sem, hogy az ő tulajdona volt.

Mikor érvényes egy szerződés?

A szerződés jogi értelemben a szerződő felek akaratának kölcsönös és egybehangzó kifejezése. A szerződési nyilatkozat a felek szabad döntésén alapul, vagyonukról maguk érdekei szerint rendelkezhetnek. Ehhez természetesen szellemi épségre, megfontolási és döntési készségre is szükség van – hívta fel a figyelmet az Ügyészség. Ha ez valamilyen okból nem áll fenn, a jog a szerződést érvénytelennek tekinti.

Értékesítette az ingatlant

A vevő bő egy hónappal később tovább is akart adni az ingatlanon 7.300.000 forintért, azonban az új vevő tulajdonjogát már nem jegyeztette be a földhivatalnál, hanem felbontották a szerződést. A vevő két év múlva újra értékesítette az ingatlant.

Nem tudta, mit csinál

Az ügyben nyomozás is indult. Az igazságügyi orvosszakértők megállapították, hogy az asszonynál kifejezett szellemi hanyatlás, szigetszerű emlékezet és organikus paranoid zavar tünetei jellemzők. A szakértők szerint, amikor eladta az ingatlanát – igen nagy valószínűséggel – mentális zavara következtében ügyei viteléhez szükséges belátási képessége teljes mértékben hiányzott.

Érvénytelenítették a megállapodást

A fentiek miatt a Pest Megyei Főügyészség közérdekvédelmi jogkörében pert indított a Budapest Környéki Törvényszéken az asszony tulajdonjogának visszajegyzése iránt az ingatlan-nyilvántartásba. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Göd madártávlatból. Fotó: Göd honlapja.