Az alkoholista dúvad Szappanos ütötte-verte a feleségét, aki azonban nem hagyta el féltékenykedő férjét, aki két munkahelyén is bántalmazta az asszonyt. A második esetben egy járókelő ki is mentette a véresre vert nőt férje kezei közül, de aztán mégsem hívta a rendőröket. Újranyitottuk egy döbbenetes ügy aktáját.

Míg a halál el nem választ

Bár a környékbeliek is tudták, hogy az értelmező kéziszótárban nem Szappanosék életét fogják felhozni példaként a „mintasházaspár” kifejezésnél, arra senki sem gondolt, hogy ez lesz a vége. A békésszentandrási 22. számú tanyán élő kétgyermekes házaspár női tagja, Szappanosné klasszikus áldozattípus volt. Azt vallotta, hogy ha egyszer olyan férjet választott magának, mint amilyet, akkor csak a halál választhatja el őket. Sajnos így is történt.

Pokol volt neki az élet

Az 1981-es tanyasi dráma a családon belüli erőszak tipikus példája, bár ezt a megnevezést akkoriban még nem ismerték. Szappanosné ugyan mindenki előtt próbálta titkolni, hogy a férje veri, a szomszédok tudták, hogy pokol a hűséges asszony élete. A férfi szerette az italt, és az alkoholtól agresszív lett. Ilyenkor ok nélkül féltékenykedett.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Hiába a börtön

A 37 éves Szappanos állatgondozóként kereste a napi betevőt a szentesi Termál Tsz-ben, Szappanosné pedig egy békésszentandrási vegyesboltban dolgozott napi 2-3 órát. Volt már korábban másik munkahelye, ahonnan valószínűleg azért kellett távoznia, mert a férje ott, helyben úgy megverte, hogy nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A bíróság ezért négy hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a férjet, de hiába.

Nem tudta, de életének utolsó napja volt

Szappanosnak nem használt a büntetés és a három hetes elvonókúra sem, ott folytatta, ahol nem sokkal előbb abbahagyatták vele. Szappanosné pedig, aki addig egyáltalán nem ivott, gyakran fojtotta italba a keserűségét. Ennek részint az volt az oka, hogy ne fájjon neki annyira, amikor férje üti-veri. Ilyen körülmények között érkezett el 1981. augusztus 26., az asszony életének utolsó napja.

Ott helyben véresre verte

Férje már túl volt két deci pálinkán, amikor délután elment, hogy ellenőrizze a vegyesboltot éppen bezáró feleségét. Még lehúzott egy decit, aztán valami mondvacsinált indokkal ott helyben véresve verte az asszonyt. A zajokat meghallotta egy nő, aki éppen a bolt előtt ment el, és egy időre sikerült leállítania a megvadult Szappanost, majd hazakísérni a sírdogáló feleséget.

Miért nem szólt a rendőrségnek?

Az alkalmi „megmentő” aztán újra összetalálkozott az akkor már még részegebb férjjel, aki éppen hazafelé tartott. De a nő miért nem hívta ekkor a rendőröket? Hiszen tudta, hogy ettől az embertől bármi kitelik, ha újra kettesben lesz a feleségével. Mint ahogyan az várható volt, otthon el is szabadult a pokol, de ez csak másnap hajnalban derült ki. Szappanos ekkor ugyanis halottöltöztetőket hívott magukhoz.

Gyalázatos mesével állt elő

Azért kérte a megjelenésüket, mert hajnali kettőkor hiába keltegette a feleségét, az csak nem akart felébredni. Ekkor már rosszat sejtve kezdte rázogatni, hogy életet verjen belé, de mivel az asszony nem adott életjelt, szinte bizonyosra vette, hogy a szíve felmondta a szolgálatot. A férfi természetesen hazudott, ami a halottöltöztetőknek is rögtön feltűnt. Elég volt csak egy pillantást vetniük Szappanosnére, hogy tudják, a szíve nem „csak úgy” felmondta a szolgálatot.

Öngyilkosságba menekült volna

A nő orra össze volt törve, arca vérben úszott. Bár értesítették a rendőrséget és a körzeti orvost, de utóbbi ott már nem segíthetett. Szappanos, aki időközben rájött arra, hogy most már mindennek vége, megivott egy liter bort, majd elkezdett bevenni egy rakás gyógyszert, és hogy biztos legyen a dolgában, úgy döntött, felakasztja magát. A körzeti megbízott viszont még időben érkezett, majd az orvos kimosta a feleséggyilkos gyomrát. Jöhetett a gyanúsított vallomása, vagyis annak megválaszolása, hogy vajon miért kellett megölnie a feleségét?

Hamutállal verte, haját tépte, megfojtotta

Előző napon, részegen hazaérve a díványon ülve találta a feleségét. Azonnal belekötött a nőbe, akit aztán a kezébe kapott hamutálcával orrba vágott. Az ütés erejétől teljesen szétroncsolódott Szappanosné orra, de még az egyik foga is kiesett a szájából. Szappanosnak azonban még ez sem volt elég. Előbb a felesége haját kezdte el tépkedni, és mivel az még ekkor is sikoltozott és az életéért könyörgött – addig szorította a torkát, amíg örökre el nem csendesedett.

A gyereküknek egy szerencséje volt

A család tizenkét éves fia ezen az éjszakán szerencsére éppen nem aludt otthon, így nem kellett végignéznie, ahogyan az apja megöli az anyját. A feleséggyilkos valószínűleg hosszú évekre börtönbe került, de hogy pontosan hány évet kapott, arról nincsen információnk. Ha szeretnél még ilyen újranyitott aktát olvasni, akkor kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu