A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt emelt vádat az ellen a házaspár ellen, akik több órán át gépkocsiban hagyták gyermeküket.

17 hónapos baba

A vádirat szerint a házaspár öt kiskorú gyermeket nevel, akik közül a 17 hónapos gyermek a legfiatalabb. A bűncselekmény elkövetésének időpontjában, 2022. augusztus 16-án, a szülők otthon, online dolgoztak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Magával vitte a picit

A fenti nap reggelén az anya az egyik gyermeket táncórára vitte. A foglalkozásnak 10 óra körül volt vége, ezért a nő megkérte a férjét, hogy gépkocsival hozza haza a lányukat és vigye magával a 17 hónapos kisgyereket, aki az autóban könnyebben el fog tudni aludni.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A kocsiban hagyta

Időközben a nagyobb gyermeket egy közeli ismerős szívességből hazavitte, ezért az apa a gépjárművel visszafordult, majd a lakóhelyükhöz érve észrevette, hogy a kicsit elaludt. Nem akarta felkelteni, ezért a ház előtt álló autóban hagyta, de az első ajtók ablakait résnyire lehúzta.

Megfeledkezett róla

Ezt követően a vádlottak dolgoztak, illetve telefonon tartották a kapcsolatot munkatársaikkal, miközben az apa elfeledkezett arról, hogy a gyermek az autóban van. Az anya pedig tévesen azt gondolta, hogy a férje a megszokottak szerint az autóval beállt az udvarukra és így a kint játszó többi gyermek észre fogja venni, ha a pici felébred, felsír és majd szólni fognak a szüleiknek.

Eszméletlen volt

A szülők csak 13 óra 20 perckor mentek ki az autóhoz, ahol ekkor már a gyermek eszméletlen állapotban volt, a 29 fokos melegben életveszélyes állapotban volt, hőgutát kapott. A gyermek életét a gyors és szakszerű orvosi segítségnyújtás mentette meg.

Vádat emeltek

Az ügyben a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr- főkapitányság nyomozott. A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség a vádlottak ellen életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken. A vádiratban indítványozta, hogy a törvényszék mindkét vádlottat felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje.

Inez tragédiája

Ahogyan azt a Kékvillogó is megírta a minap vádat emelt a Tiszafüredi Járási Ügyészség azzal a kunhegyesi férfival szemben, aki sofőrként 2022 júniusában egy kisbuszban hagyott egy négyéves kislányt, Inezt. A gyermek az órák elteltével felforrósodott járműben eszméletét vesztette és pár nap múlva meghalt Az 57 éves, kunhegyesi férfi ellen most halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emeltek vádat.

Résnyire lehúzott ablak sem segít

A rendőrség korábban figyelemfelhívó videót is készített arról, mennyire veszélyes a lezárt kocsiban hagyni a gyereket. Az utastér a napon percek alatt felforrósodik, még akkor is, ha az ablakot résnyire lehúzva hagyják.

A gyerek életébe kerülhet a felelőtlenség

A videóban 57 fokig forrósodik az autó utastere. Ez egy otthagyott kisgyermek életébe is kerülhet. Egy percre se hagyja ott gyermekét – ez a fő üzenet.

Itt a videó:

Nemcsak itthon probléma

Amerikában évente átlagosan 39 gyerek hal meg azért, mert benne felejtették egy felforrósodó autóban, ami azt jelenti, hogy átlagosan 9 naponta bekövetkezik egy ilyen tragédia. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: részlet a rendőrség videójából – Forrás: YouTube