Ketten meghalt, öten pedig eltűntek szombaton éjszaka Verőcénél, miután egy hajó összeütközött egy arra közlekedő szállodahajóval. Jelenleg 90 ember kutat túlélők után a Dunán. A búvárok és katasztrófavédők drónokkal is keresik a balesetet szenvedett vízi jármű utasait. A balesetet okozó luxushajóról készült videót cikkünk végén tudod megnézni.

Ez a hajó okozta a balesetet

A baleset okozó a Ms. Heidelberg nevű szállodahajó volt. A 2004-ben épült, 2×1107 lóerős hajó 109,4 méter hosszú és 11,4 méter széles, befogadóképessége 110 fő, a legénysége pedig 35 főből áll. Mivel egy folyami hajóról van szó, vélhetően hosszabb útra készült Budapestről, de az egyelőre nem derült ki, mi lehetett a végcél. A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

A hajó oldala sérült

Az érintett szállodahajó Komáromnál állt meg, A vizsgálatok során megállapították, hogy a hajó oldala sérült. A folyamatban lévő nyomozásba informatikai és hajózási szakértőket is bevontak. A nyomozás célja annak megállapítása, hogy terhel-e bárkit büntetőjogi felelősség a baleset bekövetkeztéért – tudatta a rendőrség.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kishajó utasai

A kisgéphajón, amellyel a szállodahajó ütközött, összesen nyolcan utaztak. Ők mind felnőttek, közülük ketten meghaltak, és öten eltűntek. Három férfi és két női utast jelenleg is keresnek. A női holttestet a Megyeri-hídig vitte a Duna.

Megszólalt a katasztrófavédelem

„A Pest vármegyei fő- és műveletirányító ügyeletre szombaton 23.19 órakor a mentőszolgálattól érkezett a bejelentés, hogy Verőce térségében egy kishajó balesetet szenvedett, valószínűleg egy másik járművel ütközött. A járműben többen utaztak, köztük egy férfi, aki a partra jutott, a sérültet az út mellett találták meg. A tőle kapott információk alapján kezdődött meg a túlélők keresése” – írja közleményének a katasztrófavédelem.

 90 ember keresi a kishajó utasait

„A katasztrófavédelem a parton, a vízen és a vízben, valamint hőkamerás és egyéb drónokkal a levegőből is kutatja a hajó eltűnt utasait. A vasárnap reggeli adatok szerint a fővárosból, Pest (Vác, Szentendre, Szigetszentmiklós, Érd, plusz a FER kishajója) és Bács-Kiskun (Baja) vármegyéből, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állományából a hivatásos katasztrófavédelem csaknem 90 emberrel és 31 technikai eszközzel vesz részt a keresésben”.

Önkéntesek is részt vesznek a kutatásban

A hivatásos egységek munkáját az éjszaka és ma is önkéntes tűzoltó egyesületek és önkéntes mentőszervezetek támogatják. A Pest Vármegyei Kutató-mentő Szolgálat, Bács-Kiskun vármegyéből a Petőfi Mentőcsoport két búvára, a Leányfalu Önkéntes Tűzoltó Egyesület, illetve a Lupai Önkéntes Tűzoltó Egylet több tagja is részt vesz a kutatásban.

12 hajóval folyik a kutatás

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóhajója kora reggel a Megyeri híd közelében megtalálta a vízen úszó roncsot, amelyet az újpesti kikötőbe vontatott. A jármű maradványait a rendőrség és a közlekedési hatóság vizsgálja. A kutatás-mentés során eddig két áldozatot emeltek ki a vízből. A katasztrófavédelem a Dunán vasárnap délelőtt 12 kishajóval és 3 drónnal keresi az eltűnteket egy 20-22 kilométeres szakaszon. A mentőegységek váltásokban folyamatosan dolgoznak.

Kórházba vitték a mentők

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) vasárnap az MTI megkeresésére azt közölte: a mentőket szombat este egy Verőce és Vác közötti helyszínre riasztották, ahol egy partra jutott férfit láttak el. A férfi fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett, helyszíni ellátás után sürgősségi osztályra szállították. Ezen a helyszínen egy férfi halálát is megállapították – tudatta az OMSZ. A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Ez a luxushajó okozhatta a balesetet

Kiemelt kép: túlélők után kutatnak – Forrás: Facebook/BRFK