Halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt első fokon 5 év 6 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság Juríj Csaplinszkíjt, a Hableány katasztrófáját okozó Viking Sigyn kapitányát kedden Budapesten.

4 éve történt

A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Sikoltoztak a turisták

A BudaPestkörnyéke.hu 2021 tavaszán írt arról, hogy az ügy egyik tárgyalásán bemutatták a 2019. május 29-én készült videókat, ezeket turisták készítették a Viking fedélzetén. A sötét képeken épp csak ki lehet venni, ahogy a Hableány orra befordul a hatalmas szállodahajó elé, és máris elkezdődik a horrorfilmbe illő sikoltozás: az utasok angolul kiabálják mindenfelől, „Istenem, itt egy hajó, jaj, istenem, egy hajó!”.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Tömegszerencsétlenség

A Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányával szemben 2019 novemberében emelt vádat az ügyészség vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt. A segítségnyújtás elmulasztását nem állapította meg a bíróság.

Megvan az ítélet

Juríj Csaplinszkíjt most, négy és fél évvel a tragédia után elő sokon elítélte Pesti Központi Kerületi bíróság, a kapitány 5 év 6 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztést kapott.

Majdnem megismétlődött a tragédia

Itt, a Kékvillogó oldalán is beszámoltunk róla, hogy 2022 nyarán kis híján megismétlődött a Hableány tragédiája. Mint megírtuk egy 250 fős sétahajó éppen a Margit híd felé tartott, a történteket pedig a fedélzeti kamera rögzítette. A felvételen jól látható, hogy a két másik, kisebb méretű 150 személyes turistákkal teli hajó előzni kezdi a sétahajót, szabálytalanul.

Centiken múlt

A képkockák tanúsága szerint az egyik távolabb haladt el előtte, ám a másik vészesen közel került hozzá, szinte majdnem nekivágódott. A végzetes ütközés gyakorlatilag pár centin múlott, csak a szabályosan haladó kapitány lélekjelenlétének volt köszönhető, hogy nem csapódtak egymásba.

Teljesen ledöbbent a kapitány

A férfi – amikor meglátta, hogy felé tart a másik hajó – hátramenetbe kapcsolt, amivel sikerült lefékeznie a hajót. A videót készítő hajó kapitánya, Tolnay Zoltán a TV2 Tények riportjában azt mondta, teljesen ledöbbentette, ami történt.

Ilyet még nem látott

Közel harminc éves hajózási tapasztalattal rendelkezem, még hasonlót sem láttam itt a Dunán.” – mondta akkor, majd hozzátette, nemcsak felelőtlen, de értelmetlen is volt a manőver.

Felesleges volt

„A jobbról előzés eleve egy speciálisabb dolog, indokoltnak kell lennie, hogy miért előz valaki jobbról egy másik hajót, amikor egy alapvetően baloldali előzési procedúrák vannak”.

Nem kommunikáltak

A kapitány ezen túlmenően arról is beszél, hogy noha kötelező lenne, a másik két hajó kapitányával lehetetlen volt kommunikálni, mert nem használták a rádiót.

Engedélyköteles

„Érthetetlen az, hogy nem forgalmaztak semmiféle rádiókommunikációs beszélgetést. A hajózásban engedélyköteles, tehát a kommunikációs teher az előzni szándékozó hajón van, és ezt a megelőzendő hajónak nyugtázni vagy jóváhagynia szükséges” – mondta a tavalyi riportban a kapitány.

Megrémültek a turisták

A felvételen egyébként az is jól látszik, hogy a fedélzeten tartózkodó turisták is megrémülve követik végig, hogy mi történik.

Itt a felvétel:

Kiemelt kép: A tragédia helyszíne – Forrás: MTI