Élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal bezáratott Pest megyében egy gyorsételeket kínáló vendéglátóhelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – közölte a hivatal az MTI-vel csütörtökön.

Az edények is mocskosak voltak

A helyszíni ellenőrzés szennyezett nyílászárókat, padozatot, munkafelületeket talált, és még az edényeket, konyhai eszközöket sem tisztították meg. Kifogásolták az élelmiszerek tárolását is. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kártevők is bejuthattak

A közlemény szerint közös hűtőtérben tároltak eltérő higiéniai megítélésű élelmiszereket, de volt, amit a padozaton tartottak. Az étterembe kártevők juthattak be, és több helyen tároltak oda nem való személyes holmikat, például fogkefét és lábbeliket.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Felvétel a helyszínről:

Súlyos problémák

Súlyos élelmiszer-biztonsági hiányosságként értékelték, hogy az üzemi területen kezet mosni sem lehetett higiénikus módon.

Érden történt

A jogsértések listája szerint az ellenőrök összesen 179,5 kilogramm jelöletlen élelmiszert is kivontak a forgalomból. Az érdi vendéglátóhelyet egy budapesti vállalkozás működtette – olvasható a Nébih honlapján.

Márciusban Dunaharasztiban zárattak be egy élelmiszeripari üzemet

A BudapestKörnyéke.hu számolt be róla, hogy egy egy Dunaharasztiban működő sütőipari üzemet azonnali hatállyal felfüggesztett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülmények miatt még márciusban.

Kosz, mocsok, egerek

Mint megírták a hatóság a forgalomból azonnali hatállyal kivont 713 kilogramm nem nyomon követhető élelmiszert. Az ellenőrök tapasztalata szerint az egység több helyiségében a padozat, az eszközök, a berendezések szennyezettek voltak. Az alapanyagraktárban rágcsáló jelenlétére utaló nyomokat is találtak. 

Penészes alapanyagok

Az üzem több helyiségében élelmiszert tároltak a padozaton – ismertette a hivatal. Az egyik hűtőkamrában két vödörnyi teljes egészében penészes alapanyagot (reszelt alma és meggytöltelék) találtak az ellenőrök.

Eljárás indult

További súlyos élelmiszer-biztonsági hiányosságként értékelték, hogy az öltözőben az egyik kézmosó szennyvíz elvezető csövét nem kötötték be a csatornahálózatba, ezért a víz közvetlenül a padozatra folyt. A Nébih közölte: az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Koszkifőzde

Nemrég írtuk meg, hogy egy igazi pöcegödör volt, amit a hatóság találtak Angyalföld és Zugló határán a 14. kerületben. Élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő szabálytalanságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztették egy budapesti étterem tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei. A higiéniai hiányosságokon túl nem nyomon követhető, valamint lejárt szavatosságú alapanyagokat is találtak a koszkifőzdében.

Cigicsikk a valamiben

A plafon vakolata az oljsütőbe potyogott

Többek között a mennyezet és a falak az egység egészében koszosak, porosak, pókhálósak voltak. Ráadásul a főzőtérben a plafon festékrétege közvetlenül az olajsütő felett hullott, hámlott.

Mocsok mindenhol

A berendezések (például hűtők, munkaasztalok, dagasztógép) környezetében és közvetlenül alattuk is zsíros fekete koszt láttak az ellenőrök.

Még kezet sem lehetett mosni

A padló takarítatlansága az egész egységre jellemző volt. A dolgozóknak a higiénikus kézmosáshoz szükséges kellékek nem álltak rendelkezésre.

A kuka mellett főztek

Külön hulladéktároló helyiséggel a létesítmény nem rendelkezett, a konyhai szemetet elszállításig a sütő-főző térben elhelyezett nyitott hordókban gyűjtötték és tárolták. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Fotó a bezárt étteremről – Forrás: Nébih, YouTube