Autónk javíttatásakor többször kerülünk olyan helyzetbe, hogy többféle márkájú, minőségű és árú alkatrészek közül kell választanunk. A kérdés, hogy melyiket válasszuk, előfordulhat akkor is, ha előre vásároljuk meg a szükséges alkatrészeket a javíttatáshoz, és akkor is, amikor már a szervizben van az autó.

Milyen minőségű autóalkatrészek kaphatók?

Alapvetően két fő csoportba sorolhatjuk az autóalkatrészeket. Elsőként az úgynevezett gyári (OE azaz Original Equipment) alkatrészeket kell említeni. Ezek az alkatrészek az autógyártók saját csomagolású dobozaiban kapható kiemelkedő minőségű termékek. Természetesen ezeket az alkatrészeket nem maguk az autógyártók gyártják, hanem autóalkatrész beszállító cégek által legyártott termékekről beszélünk.

Az alkatrészek másik csoportját az utángyártott termékek alkotják. Itt már sokkal szélesebb skálán mozognak a termékek mind minőség, mind árak tekintetében.

A skála elindul a gyári beszállítói minőségű, prémium alkatrészektől és a silány minőségű, szinte használhatatlan, ócska, akár a távol keletről származó alkatrészeknél végződik.

Melyik alkatrészt érdemes választani?

Inkább döntsünk a gyári, vagy a gyári beszállítók alkatrészei mellett, mert ezek minőségben lényegében azonosak, ezért nagyon kicsi a valószínűsége, hogy garanciális probléma legyen a vásárolt termékkel. Csak néhány példa a teljesség igénye nélkül, hogy mely márkákat érdemes keresni: ATE, Textar, LUK, Sachs, Valeo, Aisin, Kayaba, Contitech, Gates, SKF, SNR, Hepu, Mann-Filter, Mahle, Purflux, Delphi, TRW stb.

Ha nem tudjuk megfizetni a prémium minőségű autóalkatrészeket, akkor érdemesebb közepes minőségű termékeket választani az olcsó és gyenge alkatrészek helyett. Célszerű megkérdezni az üzletek hozzáértő eladóitól, hogy melyiket válasszuk. Magas szakértelemmel, és szívesen segítenek az autoalkatreszprofi.hu értékesítői.

Az árak alakulása

Általában a gyári alkatrészek a legdrágábbak, hiszen ezek képviselik a legjobb minőséget. Az utángyártott alkatrészek között viszont nagyobb szórás van az árakban, ami nem csak a minőségtől függ. A különböző cégek árképzése is befolyásolja az eladási árakat mind a gyári, mind az utángyártott termékeknél. Nagyon eltérő, akár fele áron is hozzá tudunk jutni ugyanahhoz az alkatrészhez. Érdemes megfontoltan választani.

Vegyünk egy példát. Szeretnénk egy kuplung szettet vásárolni. Megnézve a kiválasztott termék eladási árait a kereskedőknél kisebb-nagyobb árkülönbséget tapasztalhatunk azonos cikkszám esetében, de előfordulhat az is, hogy az egyik üzletben egy közepes minőségű kuplungot kapunk ugyanazért az összegért, amiért egy másik boltban már prémium minőségűt tudnánk megvásárolni.

Ez nem csak kuplung szett, hanem fékbetét, féktárcsa, vezérműszíj készlet, vízpumpa, lengéscsillapító stb. esetében is így van. Akár kiváló árakon vásárolhatunk webáruházaknál, például az autoalkatreszprofi.hu webshopban is.

Támogatott tartalom. Ha Ön is szeretne ilyen cikket a forgalmasabb napokon Magyarország TOP30 legolvasottabb internetes oldalán, itt a Kékvillogó.hu hírportálon, akkor kattintson ide!