Négy tbc-s beteget azonosítottak az Infineon Technologies ceglédi üzemében. Az első fertőzött hírét csütörtökön erősítette meg a félvezető elemek gyártásával foglalkozó cég. A társaság szerint munkavállalóik túlnyomó többsége be van oltva tuberkulózis ellen, a kialakult helyzet miatt azonban mindenkit kivizsgálnak.

Négy beteget találtak eddig

„Megerősítjük, hogy egy ceglédi kollégánk szeptember végén tuberkulózist kapott, és további három esetet azonosítottunk több mint 150 kollégánk orvosi vizsgálata során, akik kapcsolatba kerültek a fertőzött személlyel” – írta a cég. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mindenkit megvizsgálnak

„Miután az egészségügyi hatóságok megerősítették a fertőzést, azonnal intézkedéseket kezdeményeztünk valamennyi munkatársunk egészségének biztosítása érdekében. Ez magában foglalja az összes ismert kontakt személy orvosi vizsgálatát – mielőtt újra beléphettek volna a telephelyre – további higiéniai intézkedéseket, valamint előkészületeket a potenciálisan fertőzött kollégák lehető legjobb kezelésének biztosítására” – tették hozzá.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Önkéntes szűrővizsgálatok

„Mindezen intézkedéseken túl, ceglédi telephelyünkön minden kollégánknak lehetőséget biztosítunk önkéntes orvosi szűrővizsgálatokra” – zárul a Telexnek küldött közlemény.

Leggyakrabban a tüdőt károsítja

A tuberkulózis, más néven gümőkor egy olyan fertőző betegség, amelyet egy baktérium okoz. Leggyakrabban a tüdőt károsítja, de súlyosabb esetekben előfordulhat, hogy a tbc-baktérium elárasztja az egész szervezetet és súlyos megbetegedéshez gyakran halálhoz vezet. A kórokozó nyálcseppek, elsősorban köhögés révén jut át egyik emberről a másikra, írja a Wikipédia.

Magyar népbetegség volt

Az ANTSZ adatai szerint Magyarországon 1953-ban közel ötezer tuberkulózisos megbetegedést észleletek, de 1954 óta már minden újszülöttet oltanak tbc ellen. Ennek következtében csökkent az esetszám, 2011-ben 1500 új megbetegedést jelentettek. A 20. század elején magyar népbetegségnek tartották, elsősorban a tömegek nyomorából és szegénységéből eredő egészségtelen életmód volt érte a felelős.

Elásta a szomszéd gazda földjén

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról néhány hete, hogy rejtélyes módon elpusztult Bruder Márton törökbálinti képviselő két tehene. A gazdálkodással is foglalkozó politikus ahelyett, hogy szabályszerűen elszállíttatta volna, a tetemektől úgy szabadult meg, hogy elásta a szomszéd gazda földjén.

Ez a szabály

Az érvényes szabályozás szerint a nagy testű kutyánál termetesebb állatok maradványait hatóságilag kijelölt céggel kell elszállíttatni azóta, hogy egy uniós rendelet miatt megszüntették a dögkutakat. 

Itt találták meg a teheneket

A két tehén földi maradványait a helyi vadász találta meg a Hosszú réti kaszáló területén, és értesítette a földterület használóját, Markaly Lászlót. A gazda rögtön tudta, hogy a szomszéd Bruder Márton jószága hullott el.

Nem voltak betegek

Dr. Gubis János állatorvos megerősítette, biztosan nem valamilyen veszélyes marhavész volt a halál oka. „Akkor más példányok is megbetegedtek volna az állományból. Nem volt szükséges boncolás, hogy lássam, felfúvódás végzett a tehenekkel.” – mondta az orvos. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció