A kegyetlen banda az idősek vagyonára utazott, sokszor a kórházban fűzték be őket, hogy érdemes az ingatlanba költözniük, ahol aztán pokoli állapotok közé kerültek. A rendőrség szerencsére már mindenkit lekapcsolt.

Van, aki még mindig a horrorházban lakik

Nehéz elhinni, de egy ember még mindig él abban az épületben. amelyet illegális idősek otthonaként működtettek Kecskemét-Hetényegyházán – derül ki a Blikk cikkéből. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csak ő maradt

A sötét üzelmeket a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) leplezte le még tavaly nyáron. „Öt éve jöttem ide, a lakhatásért a megegyezésünk szerint fizettem. Az otthonban nagyjából tízen laktunk egyszerre, de már csak én maradtam. Bármilyen hihetetlen, az ingatlan nincs zárolva” – magyarázza Szalai István, aki egyedüliként él az házban.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Keresztrejtvény és világháborús történetek

Hozzátette, semmit sem tudott arról, mit műveltek a vezetők. Ha van egy kis munka a ház körül, elvégzem, elballagok a boltba bevásárolni, mással nem foglalkozom. Egyedül a keresztrejtvények és a világháborús történetek érdekelnek – tette hozzá.

Volt, akit úgy kellett kimenteni

A 70 éves férfi annak idején harckocsivezetőként végigjárta az országot, a tulajdonos pedig éppen ott volt sorkatona, ahol ő tartalékosként szolgált Szabadszálláson, innen ismerték egymást. Egy helyi idős asszony testvére már nem volt olyan szerencsés: őt hat évvel ezelőtt kimenekítették.

Elképesztő állapotok

„Egy héten egyszer fürdették, de akkor is hideg vízben. A fürdőben nem volt vécépapír, de kéztörlő sem. Áldatlan állapotok uralkodtak, amiért közel 200 ezret kértek havonta. Közel lakom, így minden nap jöttem látogatni. Gyorsan kiutáltak, én meg őket. Jót nem tudok elmondani, ez egy hullaház, egy átokhely” – idézte fel tapasztalatait.

Kórházi dolgozók segítették őket

Az engedély nélküli idősotthont egy kecskeméti család működtette, akiknek a hatóságok szerint az volt a céljuk, hogy megszerezzék az idős, beteg emberek vagyonát és ingatlantulajdonát. Ebben ügyvéd és egészségügyi dolgozók is segítették őket.

Kiterjedt hálózat

Az intézménybe a gondozottak egészségügyi dolgozók közvetítésével kerültek be, ők jelezték az „idősotthon” üzemeltetőjének, mely betegek rendelkeznek ingatlanvagyonnal, illetve kiket nem látogat családjuk. Kórházi kapcsolatuk meggyőzte az időseket, hogy érdemes odaköltözniük, ezzel párhuzamosan ügyvédi és szakértői közreműködéssel az ingó- és ingatlanvagyonukat megszerezték.

Semmit sem tudott

Az idősotthon közvetlen szomszédságában élt a tulajdonos házaspár. G. Zoltán és a felesége, Éva is, akik már fél éve börtönben ülnek. Amikor hétfőn a lap munkatársai felkeresték a házat, csak a családfő unokaöccsét találták ott. Ő azt mondta, semmit sem tudott a bűncselekményekről.

A nyakába szakadt minden

„A beszámíthatatlan lakókat mentővel szállították el. Két néni csak a közelmúltban távozott, egy idős bácsinak viszont valamiért megengedték, hogy maradjon. A történtek óta én látom el őt ebéddel, gyógyszerekkel, valamint orvoshoz is viszem, ha kell. Képesítésem nincs semmire, de szerencsére önellátó. A nyakamba szakadt minden teher, a háziállatokat is én etetem” – magyarázta.

Ezzel gyanúsítják őket

A bűnözői csoport tagjait többrendbeli, különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalással gyanúsítják. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Vagyonvisszaszerzési Hivatalának nyomozó osztálya az üggyel kapcsolatban eddig öt ingatlant vett zár alá mintegy 20 millió forint értékben. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünkön az illegális idősotthon felszámolása látható, forrás: Nemzeti Védelmi Szolgálat.)