Nagy indulatokat kavaró eset történt vasárnap a gödöllői HÉV-en illetve az egyik megállójában. Az  esetről a sajtó úgy számolt be, hogy erőszakos támadás történt a szerelvényen. Egy 20 éves lányt molesztált három ukrán vendégmunkás. Ordenáré módon beszéltek vele, tapogatták, majd megfenyegették. A lány hívta az apját, aki az állomáson eddig pontosan nem tisztázott előzményeket követően vagy azok nélkül egy tapétavágóval megvágta az egyik támadó nyakmagasságban. Az apa letartóztatásba került, a zaklatók pedig nem. Az esetet büntetőjogilag nem kívánom értékelni, mivel nyilvánvaló, hogy azt a bizonyítékok összegyűjtését követően lehet csak megtenni. Egy két megjegyzést viszont már most érdemes tenni az ügy kapcsán. Az alábbi cikket a Kékvillogó.hu büntetőjogász szakértője, Dr. Bátki Pál írta.

Önbíráskodás – bosszú – önvédelem

Sokan feltették a kérdést, hogy önbíráskodás vagy önvédelem történt-e. Fontos tudni, hogy az önbíráskodás jogilag nem erre a helyzetre vonatkozik, hanem azt jelenti, ha valaki jogos vagy jogosnak vélt vagyoni előnyét kívánja erőszakkal vagy fenyegetéssel kielégíteni. Magyarul adok valakinek egy pofont azért hogy adja vissza a kölcsönadott 20.000 Ft-omat. Ezzel szemben ha valaki azért bántalmaz valakit vagy okoz testi sérülést valakinek mert meg akar torolni egy sérelmet, az jogilag nem önbíráskodás, hanem bosszú. 

Nem jogszerű

Sem az önbíráskodás sem a bosszú nem jogszerű egy modern jogrendszerben, mivel az államnak az a lényege, hogy elveszi az állampolgárok erőszakhoz való jogát, cserébe megvédi őket. Ettől függetlenül a nyilvánvalóan jogos erkölcsi felháborodásból fakadó bosszú bizonyos körülmények között azért lehet enyhítő körülmény, emberölés esetén, erre a jogi kifejezés az “erős felindulásból elkövetett” fordulat. 

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Jogos védelem

Az önvédelemről ugyanakkor szinte mindenki tudja, hogy az nem a bosszúval kapcsolatos. A jog ugyan nem önvédelemnek, hanem jogos védelemnek hívja, de ez most mindegy. A lényeg az, hogy a jogos védelem lehetősége addig áll fenn, amíg a támadás maga. Önvédelemről nem beszélhetünk, ha az a megtorlás eszköze. Ugyanakkor tisztázni kell, hogy a zaklató férfi megtámadta -e az áldozat apját. Az áldozat ugyanis tett erre vonatkozó állítást a Facebookon. Ebben az esetben ezt ki kell vizsgálni, hogy ez így volt-e, és vizsgálni kell a támadás és az elhárítás arányosságát is.

Az erőszakmonopólium

A fenti kérdések adott esetben húsbavágóak is lehetnek. Nem véletlen ennek az erős történetnek ez a hihetetlen sajtóvisszhangja. Ezért a médiának és magának az államnak is van tennivalója azért, hogy tudatosuljon: egy védtelen áldozatnak támadás esetén elsősorban a segélyhívót, a rendőrséget kell hívnia. 

Miért a rendőrséget hívd?

Egyrészt mert ők hatékonyabban tudnak segíteni, másrészt mert amint látható könnyen bajba kerülhet az, aki segítő szándékkal épp, hogy megvédeni kívánja, úgy hogy ez túllépi a jogi kereteket. A rendőrség és általában az igazságszolgáltatás feladata, hogy úgy végezze a dolgát, hogy az állampolgárok bízzanak is bennük, ha már rájuk ruházták az erőszakhoz való jogukat, és ne a tiltott magánbosszú útjára lépjenek. Bátki Pál további érdekes cikkeit ide kattintva éred el!

Cikkünk szerzője: Dr. Bátki Pál, ügyvéd

Tapasztalt ügyvéd

Ügyvédként számtalan TV-műsorban nyilatkozott büntetőjogi kérdésekről. Több, mint 18 éve van a büntető ügyvédi pályán, sok mindent látott, az ország egyik legtapasztaltabb büntetőjogi ügyvédje. A hozzá fordulóknak segít a büntetőeljárás rendőrségi és ügyészi szakaszában, valamint a bíróságon. Ügyvédi honlapján többszáz bejegyzést olvashatsz büntetetőjogi témában.

Kiemelt kép: illusztráció