Már az előkészítő ülésen ítéletet hozott a Miskolci Törvényszék annak a huszonéves perkupai férfinek az ügyében, aki tavaly októberben bosszúból felgyújtotta a nagyszülei házát.

Nagyszülei nevelték

Kiskorától kezdve nagyszülei nevelték a férfit a Borsod megyei Perkupán. Megígérték neki, hogy megkapja az egyik családi házukat abban az esetben, ha a lánytestvére javára lemond egy másik ingatlan tulajdonjogáról, valamint 2 és fél millió forintot fizet a másik testvérének. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nagyszülei tartották el

A fiatalember több évig külföldön dolgozott, de nem állt munkába a hazaköltözése után, s a teljes megélhetését és szórakozásait is huzamos időn keresztül a nagyszülei finanszírozták.

Elegük lett unokájukból

Ők megelégelték az életvitelét és méltatlannak találták arra, hogy az ígért családi házat neki adják, így azt eladásra meghirdették és előszerződést kötöttek.

Megfenyegette nagyapját

A férfi ezen felháborodott, és 2021 októberében SMS-ben megfenyegette a nagyapját, hogy rommá veri és felgyújtja a házat, ha nem lehet az övé. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Felgyújtotta a házat

Fenyegetőzését be is váltotta: két hét múlva egy éjjel elment az ingatlanhoz, ablakbetöréssel bement, és a magával vitt másfél liter benzint szétlocsolta, majd begyújtotta, a berendezési tárgyak is lángra kaptak.

700 ezres kár keletkezett

A nagyszülők a szomszédos házból észlelték a tüzet és kihívták a tűzoltóságot. A házban több mint 700 ezres kár keletkezett.

Megfenyegette a családtagjait

Az unoka a következő napon telefonon hívta a nagyapját, és ismét fenyegetőzött, hogy ha nem állnak el a szerződéstől, akkor porig égeti a házat. Az újabb telefonhívás során azt közölte, hogy magával is végezni fog, de előtte még elintézi, hogy senki ne élvezhesse a vagyont.

Börtönre ítélték

A tettes az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság rongálásban és önbíráskodásban is bűnösnek találta, és két és fél börtönre és három év közügyektől eltiltásra ítélte.

Súlyosbító körülmény

Súlyosító körülményként értékelték, hogy a fiatal büntetőeljárás hatálya alatt követte el a cselekményt, illetve, hogy a vagyon elleni bűncselekmények elszaporodtak, míg enyhítő körülményként vette figyelembe azt, hogy a nagyszülők megbocsátottak neki.  Az ítélet nem jogerős. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: helyszíni felvétel a tűzeset után – Forrás: police.hu