Drámai események játszódtak le péntek reggel a Pesti Központi Kerületi Bíróság épületében, ahol annak a mentősnek a tárgyalását tartották, aki miatt két éve meghalt egy motorral közlekedő fiatalember. Gelléri László Istvánt a fővárosi Népszínház utcába riasztották egy császármetszésre váró koronavírus-fertőzött kismamához. A szirénázó esetkocsival Erzsébetvárosban a piros jelzés ellenére hajtott be egy kereszteződésbe, és fékezés nélkül csapódott az oldalába motorjával egy fiatal férfi.

Az édesanya szemébe nézett

Az előkészítő ülésen a halálos közúti baleset gondatlan okozásával megvádolt férfi váratlanul az áldozat édesanyjához fordult, aki zokogva hallgatta végig a mentős szavait. „Szeretném a részvétemet kinyilvánítani, eddig hiába próbálkoztam, sajnos nem tudtam megtenni. Nagyon sajnálom a történteket, mert egy abszolút értelmetlen halál, ami Dáviddal történt. Teljes szívemből nagyon sajnálom, mint mentős, mint motoros, mint ember” – mondta a megtört asszony szemébe Gelléri László István. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem győződött meg róla

A vádirat szerint a mentőautó sofőrje úgy haladt át a piros lámpán, hogy nem győződött meg kellő mértékben arról, a neki balról érkező összes jármű biztosítja-e számára az akadálytalan továbbhaladást. Pedig a KRESZ szerint kötelessége lett volna.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Elkerülhetetlen ütközés

A motoros a megengedettnél gyorsabban közlekedett, de az ütközést kisebb sebességgel sem tudta volna elkerülni. Az ügyészség szerint a mentős 60 kilométer/órával mehetett, de a férfi ezt vitatja, szerinte ugyanis jóval lassabban haladt.

Nem ismerte el a bűnösségét

„A dupla körültekintés miatt úgy hajtunk át minden kereszteződésen, hogy visszalassítunk 30-40 km/órára, bármilyen színű is a lámpa. Nem igaz, hogy nem győződtem meg mindenről” – mondta a bíróságon a mentős, aki nem ismerte el a bűnösségét. A tárgyalássorozat így majd szeptemberben folytatódik a tanúk és a szakértők meghallgatásával.

Megpróbálták újraéleszteni

„Nem tettem olyat, amiért ne vállalnám a felelősséget. A balesetkor éreztem, hogy valami belénk csapódott, amitől majdnem felborult az autó. Azonnal kiszálltunk és megpróbáltuk újraéleszteni a fiatalembert, de csak később tudtuk meg, hogy erre már esélyünk sem volt” – nyilatkozta a Blikknek a tárgyalást követően Gelléri László István.

Pszichológushoz járt

A férfi a balesetet követően még sokáig járt az OMSZ pszichológusához, aki segített a történtek feldolgozásban. Az idő múlása valamelyest segít, de soha nem fogja elfelejteni azokat a szörnyű pillanatokat.

Betonmixert vezet

A baleset után fél évig még dolgozhatott, csak akkor vették el a jogosítványát, amit 10 hónap után kapott vissza. Jelenleg egy 32 tonnás betonmixert vezet, amivel építkezésre szállítja az alapanyagot. Minden álma, hogy visszamehessen mentőzni, ám a folyamatban lévő eljárás miatt ezt egyelőre nem engedélyezik neki.

Újra tanult járni

Kiderült, 19 évesen ő is sértettje volt egy balesetnek, amikor frontálisan belehajtott az autójába egy részeg, jogosítvánnyal nem rendelkező fiatal egy lopott kocsival, a baleset után újra kellett tanulnia járni.

„Képtelen vagyok összeszedni magam”

„Egyszerűen csak keresem a békét, de egyelőre sehogy nem találom. Képtelen vagyok összeszedni magam. Eddig soha nem találkoztunk vele, megrázó élmény volt a szemébe nézni. A lányom azért nem jött el, mert nem akart vele találkozni. A 24 éves fiam villamosmérnökként dolgozott, most pedig már nincs többé…” – mondta a gyászoló anyuka. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a tragédia helyszíne. Fotó: MTI