Fegyverrel kényszerítette egy részeg utas a Főtaxi sofőrjét, hogy vigye a város szélére őt és a társát. A sofőr nem ijedt meg, inkább határozottan közölte, hogy szálljanak ki. A Főtaxi felmérése szerint egyre több taxisra támadnak az utasok, főleg olyanok, akik nem akarják kifizetni a viteldíjat. 

Egyre több a taxistámadás

A Főtaxi felmérése szerint az utóbbi hónapokban ijesztően megugrott a sofőröket ért támadások száma. Míg tavaly januárban összesen egy ilyen esetet regisztráltak, addig 2023 első hónapjában már hat bűncselekmény történt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Fegyverrel támadnak a sofőrökre

Van példa rablási kísérletre, más közlekedők részéről elkövetett tettlegességre is, de a legjellemzőbb az, hogy egy-egy fizetni nem akaró utas válik agresszívvé, ilyen esetekben előkerült már a kés is, de olyan is volt, hogy fojtogatni kezdték a kormány mögött ülőt. Ráadásul mostanában már nem az éjszaka a veszélyesebb, nappal több inzultus éri a taxisokat.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Részeg férfiak szálltak be a taxisba

„Aznap este két férfi szállt be a kocsimba. Csak azután jöttem rá, hogy részegek, amikor már bent ültek. Ilyen esetekben mindig mérlegelnünk kell, hogy elvisszük-e az utast, hiszen jogunkban áll megtagadni a fuvart, ha ittas személyekről van szó, de azt gondoltam, nem megyünk messzire, gyorsan túl leszünk rajta” – mondta Mecenzóf Sándor taxisofőr. 

Nem akartak fizetni

Amikor a két ittas férfi taxival megérkezett a célállomásukra, és a fizetésre került volna a sor, az utasok nem akarták odaadni a pénzt. Öt perces huzavona kezdődött, a taxis győzködni próbálta a két férfit, a végén már azzal is megelégedett volna, ha egyszerűen kiszállnak.

Elővett egy pisztolyt

„Két nagydarab férfiről volt szó, az egyikük, aki elöl ült, egyszer csak előhúzott egy pisztolyt és rám fogta. Utasított, hogy induljak el, majd miután két saroknyira jutottunk, közölte, hajtsunk ki a városból” -mondta a Blikknek a taxisofőr. 

„Szálljanak ki!”

Sándor ezek után nem a városból kifelé hajtott, hanem visszament az eredeti címre. Itt közölte a két férfival, hogy nem megy tovább, szálljanak ki. 

Kiszálltak az autóból

„A fegyveres kérdezte: nem ijedtem meg? Mondtam, hogy de, nagyon, ám nem vagyok hajlandó tovább menni. A két férfi végül kiszállt az autóból és úgy döntött, hagynak elmenni” – mondta a Blikknek a taxisofőr. 

Felkészítik a sofőröket

Tavaly és tavalyelőtt mintegy ezer-ezer esetben távoztak fizetés nélkül az utasok, de ezen utasok száma 2022 novemberétől folyamatosan nő. Reich Ádám, a Főtaxi vezérigazgatója elmondta, hogy a képzéseken sofőrjeiket már felkészítik az ilyesfajta esetek kezelésére is.

Nő a nem fizetők száma is 

A bűncselekmények számának növekedésével párhuzamosan megszaporodtak azok az esetek is, ahol az utas, ugyan agresszió nélkül, de egyszerűen nem fizeti ki a fuvart. Idén januárban 121 ilyen eset történt, ehhez hasonló magas havi értékre korábban nem volt példa. 

Biztonsági intézkedések 

„A Főtaxinál mindent megteszünk annak érdekében, hogy kollégáink biztonságban érezhessék magukat az utakon. A tableteken elhelyeztük az azonnali segítségnyújtást biztosító gombot, ami értesíti a diszpécserközpontot és a közelben tartózkodó kollégáknak is jelez, akik pillanatok alatt a helyszínen tudnak lenni” – írta közleményében Reich Ádám, a Főtaxi vezérigazgatója.

El kell hagyni az autót

A taxis közösség köztudottan összetartó csapat, így nem csak akkor fognak össze, ha baj van, hanem a közös tudásmegosztásban is számíthatnak egymásra. Az egyik ilyen hasznos gyakorlati tanács, hogy ha hátulról kezdik fojtogatni a vezetőt, azonnal taposson a fékbe, így az autó hirtelen megállásával a támadó elveszíti az egyensúlyát, a sofőr pedig a kézifék behúzása után amilyen gyorsan csak lehet, hagyja el a taxit. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció