A mammográfiai vizsgálatok elengedhetetlen részei az emlőrák korai felismerésének. A hagyományos mammográfia mellett azonban egy még innovatívabb módszer is egyre inkább teret nyer a gyógyításban. Mit érdemes tudnunk a kontrasztanyagos mammográfiai vizsgálatokról?

Miben más a kontrasztanyagos, mint a hagyományos emlőszűrés?

A klasszikus emlőszűrés során egyedül röntgensugárzást használnak a képalkotásra, míg a kontrasztanyagos mammográfia esetében egy speciális kontrasztanyagot is. Az Affidea Magyarországnál elérhető kontrasztanyagos mammográfiai vizsgálatok segítenek, hogy minél pontosabb képet kaphassunk az emlődaganatról.

Magyarországon ugyanis sajnos évente 5-6000 mellrákos beteget diagnosztizálnak – így fontos a minél pontosabb képalkotás és a korai felismerés. Ha pedig már látszik a probléma, akkor pedig annak a minél hamarabbi kezelése. Ebben segít sokat a kontrasztanyagos mammográfia. Ennek során a beteg intravénásan kap egy kontrasztanyagot (általában jódot), amely a rendellenességek köré csoportosul a mellek szövetében. E fájdalommentes eljárás révén a radiológusok pontosabb képet kaphatnak az esetleges daganatokról, egyéb elváltozásokról – és a sebészeknek is nagy segítséget nyújt a műtéthez.

Mikor lehet célszerű alkalmazni a kontrasztanyagos mammográfiát? 

A leginkább akkor, amikor a hagyományos mammográfia eredményei nem egyértelműek, illetve, ha már a korábban felfedezett elváltozásokat kell követni és monitorozni. Az eljárás során a radiológus megfigyeli, hol halmozódik fel a kontrasztanyag az emlőben, így pontosabb képet kapva a potenciális daganatokról.

A kontrasztanyagos mammográfia alkalmazásának legfőbb előnyei, hogy rövidebb ideig tart, mint az MR, de ugyanúgy 90% fölötti pontosságú. Sokoldalúan alkalmazható például olyan hölgyeknél, akiknek mágnesezhető fém található a szervezetében, esetleg klausztrofóbiások. A műtét utáni kontroll, a hegszövet képalkotására és a betegség kiújulásának vizsgálatára is hatékony. A jobb felvételek érdekében ugyanakkor érdemes a menstruáció utáni hétre időzítenünk a vizsgálatot. 

A módszer lehetséges kockázatai

A kontrasztanyagos mammográfia során a legnagyobb kockázatot a már meglévő veseproblémák jelenthetik. Ezért előtte mindenképpen ellenőriztetni kell a vesefunkcióinkat, az eGFR-érték és a szérum-kreatinin laborvizsgálatával. Ez az Affidea Magyarországnál például helyben is lehetséges.

A kontrasztanyagos mammográfia egy hatékony és hasznos vizsgálati módszer az emlőrák korai stádiumú felismerésére. Fontos azonban figyelembe venni a vizsgálat során felmerülő kockázatokat, és egészségi állapotunknak megfelelően figyelembe vennünk szakorvosunk ajánlásait.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a diagnosztika.affidea.hu oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.