Közel 45 millió forintot foglaltak le csomagküldő szolgálatos csalóktól a kiberbűnözés felderítésére szakosodott nyomozók, miután rajtaütöttek a csoporton Budapest egyik bevásárlóközpontjában – közölte a rendőrség honlapján pénteken.

Banki adat kellett

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztálya 2023. július 13-án, csütörtökön feljelentés alapján rendelt el nyomozást egy közösségi oldalon megjelent hirdetésre jelentkező csaló ellen, aki vásárlást színlelve az eladó banki adatait akarta megszerezni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Így csaltak

A rendőrség közleményében azt írta, a feljelentő hirdetésére az ismeretlen elkövető egy üzenetküldő alkalmazásban jelentkezett potenciális vásárlóként, és az üzenetváltás során azt állította, hogy az eladó terméket előre utalással kívánja fizetni, a szállítást pedig egy csomagküldő szolgáltatóval szeretné megoldani.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Adathalász link

A csaló ezt követően megírta, hogy megrendelte a szállítást a termékre, majd küldött egy adathalász linket a hirdetőnek. Azt állította, hogy amennyiben az eladó kitölti az űrlapon szereplő adatokat, akkor teljesül az utalás, és megkapja a termék vételárát – írja a Blikk.

Megadta adatait

A link megnyitását követően a sértett egy olyan webfelületre jutott, ahol ki kellett választania saját számlavezető bankját, majd a gyanútlan eladó kitöltötte az űrlapot és megadta saját internetbankjának azonosító adatát és jelszavát.

Pörögtek a milliók

A sértett azon túl, hogy banki adatainak elküldésével teljes hozzáférést biztosított a bankszámlájához, munkáltatója forint- és eurószámláját is elérhetővé tette az elkövető részére, mivel a cég rendelkezési jogosultságot biztosított ehhez a részére. Az elkövető így hozzáfért a cég számláihoz.

Több számla volt

Először átvezetett az euróalapú bankszámláról a forintalapúra 50 millió forintot, majd az összeget részletekben több számlára tovább utalta; 15 millió forint egy magyar férfi, M. Dániel számlájára, míg szintén 15 millió forint egy ukrán állampolgár számlájára került. Az elkövető ezután még 20 millió forintot utalt egy gazdasági társaság számlájára, melyről a nyomozók megállapították, hogy az egy magyar férfihoz, J. Lászlóhoz köthető.

62 milliós zsákmány

A gazdasági társaság számláját az eljárás során tovább vizsgálták a nyomozók és kiderült, hogy arra utalták át egy másik, csalás áldozatává vált sértett pénzét is. A rendőrök a nyomozás során további sértetteket azonosítottak, és megállapították, hogy ez idáig az elkövetők hat sértettől összesen 62 millió forintot tudtak megszerezni.

Összehangolt művelet

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztálya a nyomozás során szorosan együttműködött a Nemzeti Védelmi Szolgálat speciális kiberfelderítési egységével, melynek eredményeként azonosították a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható elkövetői kört, akiket 2023. július 10-én egy belvárosi bevásárlóközpontban elfogtak.

Plázák környékén voltak

A nyomozók a rajtaütést megelőzően kiderítették, hogy a csalások elkövetésével gyanúsítható ukrán állampolgárokból álló csoport budapesti bevásárlóközpontokban, és azok környékén szervezi a csalás útján megszerzett összegek begyűjtését.

Pénzmosás

A nyomozók az akció során négy magyar és négy ukrán állampolgárt állítottak elő, majd hallgattak ki gyanúsítottként pénzmosás miatt. A magyar állampolgárok közül ketten a strómanok beszervezéséért voltak felelősek. Az ukrán állampolgárok közül hárman a pénzváltásokat koordinálták, és átvették az átváltott pénzt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: elfogás – Forrás: police.hu