Kedden beadta lemondását Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója – olvasható a fővárosi önkormányzat közleményében. A férfit többek között gazdasági csalással vádolják.

Nem cáfolta az állításokat

A lemondás előzménye lehet az az ügy, amely a sajtóban pár napja megjelent. A cikk állításait Szabó többszöri felszólítás ellenére sem cáfolta – olvasható a fővárosi önkormányzat közleményében. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Jogszerű, átlátható működés

Karácsony Gergely emiatt megtette a szükséges lépéseket, hogy a Fővárosi Közgyűlés Szabó Rolandot visszahívja – ám ő időközben benyújtotta a lemondását. „A főváros mindent megtesz intézményei jogszerű és átlátható működése érdekében, így a Fővárosi Állat- és Növénykert esetében is” – áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Gazdasági csalás a vád

A Magyar Nemzet március 24-én írta meg, hogy Szabó Rolandnak többek között gazdasági csalás vádjával kell bíróság elé állnia. Március 10-én ugyanis gazdasági csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója ellen az Egri Járási Ügyészség.

Karrier az állatkertben

Szabó Roland még 2019 novemberében lett a fővárosi önkormányzat által működtetett budapesti állatkert operatív igazgatója, majd 2020 februárjában a főigazgató általános helyettese.

Kínossá vált kinevezés

Ezek után a főpolgármester Szabó Rolandot 2021. január 1. napjától öt év határozott időre kinevezte a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójának. A kinevezés azután vált rendkívül kínossá, hogy nyilvánosságra került: a férfit már két hónappal korábban, 2020. szeptember 10-én üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt gyanúsítottként hallgatta ki a gyöngyösi rendőrkapitányság.

Megújult kifutók

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról a közelmúltban, hogy megújult, összefüggő kifutórendszerben láthatók a Fővárosi Állat- és Növénykert szibériai tigrisei és perzsa leopárdjai. A két nagymacskafajt befogadó kifutók 1971-ben épültek, és legutóbb 2001-ben estek át jelentősebb rekonstrukción – idézte fel a beruházás bemutatóján az állatkert szóvivője.

Már nem voltak megfelelőek

Hanga Zoltán hozzátette: több mint húsz év után a kifutók biztonsági üveg betekintő ablakai optikailag már nem voltak megfelelők, ezért újakra cserélték őket. Az új biztonsági ablakok nemcsak erősebbek (négy 6 milliméteres rétegből állnak), hanem a számukat is növelték, több betekintést biztosítva. 

Rámpákat is kialakítottak

Az ablakokhoz vezető lépcsőfokok mellett rámpákat is kialakítottak, lehetővé téve az akadálymentes megközelítést. A Fővárosi Önkormányzat finanszírozásában végrehajtott beruházás azonban nemcsak a látogatói élményt növelte, hanem a nagymacskák jóllétét is szolgálja – hangsúlyozta az állatkert szóvivője.

Megnövelt terület

Mint hozzátette, a szibériai tigrisek és a perzsa leopárdok egy összefüggő kifutórendszerben láthatók, amely három különálló, de szükség esetén akár egybe is nyitható szabadtéri kifutóból, illetve belső elkülönítő és kezelő helyiségekből áll. A felújítás során javították a kifutók egybenyithatóságát, és megnövelték az állatok rendelkezésére álló területet is. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: a Fővárosi Állat- és Növénykert