A pécsi kislányt egy helyi férfi nézte ki magának az elhagyatott ösvényen. Beteges fantáziáit akarta kiélni a gyereken, de közben rájött, ha életben hagyja, azzal magát is le fogja buktatni. A mecseki gyerekgyilkost végül így is elkapták, majd kivégezték. Újranyitottuk egy sokkoló ügy aktáját abból a korból, amikor még volt halálbüntetés Magyarországon.

Halálos ítélet a művházban

A rendkívül nagy számú érdeklődő miatt egy művelődési házban kellett megtartani a tárgyalását annak a férfinek, aki egy nyolc éves pécsi kislány, Éva megöléséért állt bíróság elé Baranya megyében az 1970-es években. Nyéki Oszkár eredetileg nem akart ölni, mégis az egyik legbrutálisabb gyilkosságot követte el, amiről valaha írtunk a Kékvillogó.hu hírportálon. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kislányokról álmodozott

Édesanyja 1974. május 10-én reggel boltba küldte nyolcéves kislányát a Pécshez tartozó Tettyén, ahol a család élt. Éva többször is megtette ezt az utat egyedül, de ezen a reggel kiszúrta őt magának egy, a városban jól ismert piti bűnöző. Nyéki Oszkár korábban kisebb vagyon elleni bűncselekmények miatt ült börtönben. Homoszexuális kapcsolatai is voltak, de mint utólag kiderült, ekkoriban már kislányokról fantáziált.

Szó nélkül

A végzetes napon lógott a munkahelyéről, és eleve azzal a céllal ment Tettye környékére, hogy egy kislányt találjon magának, akin valóra válthatja beteges szexuális fantáziáit. Évát már akkor meglátta, amikor a kislány odafelé tartott a boltba, majd amikor a gyerek már hazafelé sétált az elhagyatott gyalogösvényen a teli bevásárló szatyorral, szó nélkül megtámadta.

Meg kell ölni

A szexuális izgalmában teljesen megvadult Nyéki ököllel ütötte a kislányt, majd egy kólásüveggel fejbe vágta. A gyerek azonban eszméleténél maradt és küzdött az életéért. Dulakodás közben egy kisebb szakadékba csúsztak. Nyékiben ekkor fogalmazódott meg, hogy a gyereket meg kell ölnie, mert később személyleírást fog róla adni a rendőrségnek.

Brutális kegyetlenséggel

Az ájult gyerek fejét ekkor többször a köves talajba verte és kólásüveggel újabb csapásokat mért a fejére. A testet ezután egy közelben lévő helyre cipelte, hogy ezzel is megpróbálja nehezíteni a megtalálást, és időt tudjon nyerni magának a meneküléshez.

Az élettárs nem bírta tartani a száját

Bár a holttestet még aznap dél körül felfedezték, a tettes kiléte egészen októberig rejtély maradt, pedig a gyilkos után szabályos hajtóvadászat indult. Nyékit végül az buktatta le, hogy új élettársának elmondta, hogy ő a tettyei kőbányánál megölt kislány gyilkosa. Bár a nő megígérte, hogy senkinek sem mondja el a titkot, de ittasan kétszer is eljárt a szája.

A bizonyítékok hatására megtört

A második eset után a rendőrséget is értesítették, így kopogtattak Nyékiék lakásán, ahol bizonyítékokat is találtak. Ezek hatására a férfi részletes beismerő vallomást tett, és a helyszínen pontosan elmagyarázta, hogyan követte el a gyilkosságot.

Egy évvel később már ő is halott volt

Nyéki Oszkárt aljas indokból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek, és halálra ítélték. Miután a mecseki gyerekgyilkos nem kapott kegyelmet, 1975. április 29-én, csaknem egy évvel Éva meglése után kivégezték Budapesten.

Rajzolt a halálsoron

A mecseki gyerekgyilkos a halálsoron több rajzot is készített, de azt nem tudni, ezek kiket ábrázolnak. Az egyiken egy férfi dohányzik, a másikon egy női arc látható. Vagy egy kislányé? Ezt már sosem tudjuk meg. Az akkor elhunyt kislány szülei ma is élhetnek, hiszen Éva most 56 éves lenne. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Pécs, Tettye városrész 1971-ben – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó-grafika