A 19 éves Cs. István bűntettére talán sosem derül fény, ha egy évvel később nem próbálkoznak egy 17 éves lánnyal. A megtámadott lány olyan kitartóan védekezett, hogy támadói elmenekültek, az áldozat pedig kiváló személyleírást adott róluk.

Csak a tettesben lehetett bízni

Könnyen lehet, hogy sosem fogják el egy 43 éves nő gyilkosát, ha a tettes nem követ el újabb súlyos bűncselekményt a bűntársával. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő Nyitrai Teréz megtámadásának és megölésének ugyanis nem volt szemtanúja, ezért a rendőrség az idő múlásával leginkább abban bízhatott, hogy a gyilkos elkotyogja valakinek a bűncselekményt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Megölte, de előtte erőszakoskodott vele

Egy újabb sajnálatos támadásnak köszönhetően a szerencse a rendőrök mellé szegődött. Minden 1967 nyarán kezdőtött, amikor is az Onga és Gesztely községek közötti úton, az úgynevezett Fekete-hídnál holtan találták Nyitrai Teréz tanácsi dolgozót. Bár még az öngyilkosság is felmerült, végül megállapították, hogy a nőt megölték és azt is, hogy halála előtt megerőszakolták.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Teréz, merre vagy?

Az Onga községi tanács dolgozója korábban is el-el tűnt már néhány napra, de munkatársai tudták, hogy ilyenkor ideggyulladás miatt korán nyugdíjazott bátyját kísérte Budapestre. Teréz lelkiismeretesen ápolta a férfit, aki nagyon ragaszkodott hozzá, hiszen rajta kívül nem volt senkije. Állítólag még az udvarlókat is elküldte, nehogy egyedül maradjon.

Amikor utoljára látták, nyugodt volt

Teréz a pár kilométerre lévő Gesztelyben lakott, onnan járt át Ongára. 1967 júniusában már olyan sok ideje nem jelentkezett, hogy a falubeliek értesítették a rendőrséget. Közben persze mindenféle szóbeszéd kapott szárnyra a környéken, hogy mi is történhetett. A nőt június 21-én látták utoljára. Ekkor nyugodtnak tűnt.

Pontosan egy év múlva jött a fordulat

Nyolc nappal később a délelőtti órákban egy villanyszerelő pillantotta meg a holttestét a Fekete-híd közelében egy búzatáblában. A helyszínen és a környéken azonban semmiféle nyomot nem találtak. Pontosan egy év telt el, amikor 1968. június 29-én olyan esemény történt, amely végül a rejtélyes gyilkosság megoldásához vezetett.

Kitartóan küzdött a diáklány

Ekkor a Tisza-parton, Tiszaszederkény közelében két, akkor még ismeretlen férfi megtámadott egy 17 éves diáklányt, aki feljelentést tett a rendőrségen. Elmondta, hogy támadói leteperték és erőszakoskodtak vele. Felváltva próbálkoztak, késsel is megfenyegették, miközben ő ütött-rúgott. Valószínűleg ennek köszönhette az életét, mert támadói végül feladták és elmenekültek.

Szürke motor, fekete bukósisak, begipszelt láb

A megtámadott lány jól használható személyleírást adott a két fiatalról, akik közül az egyiknek, a motort vezetőnek be volt gipszelve a lába. Az áldozat elmondta, hogy egy szürke motorral érkeztek és fekete bukósisakjuk volt, de még a rendszám elejére is emlékezett. A begipszelt lábú tettes ugyan a támadás után levette a gipszet, de feleségének köszönhetően mégis sikerült beazonosítani.

Gyanús karmolások az arcán

Meglett a szürke motor is. A férfi arcán lévő karmolások is gyanúsak voltak, bár ő azt állította, hogy beesett egy csipkebokorba, a rendőrök emlékeztek rá, hogy a megtámadott diáklány említette, hogy a gipszes támadójának megkarmolta az arcát. A férfit Cs. Istvánnak hívták. A felsőzsolcai lakos mindössze 19 éves volt, de már több kisebb, ismert bűncselekmény száradt a lelkén.

Ő gyilkolt egy évvel azelőtt

Ugyancsak 19 éves társát L. Lászlónak hívták, és még a javítóintézetben ismerkedtek meg. Mindkét fiatal férfi gyorsan előzetesbe került, ahol a nyomozók elővették az egy évvel korábbi gyilkosságot is, és alaposan beforgatták Cs. Istvánt. Kiderült, hogy ismerte Terézt, de nem ennek hatására tört meg, hanem akkor, amikor közölték vele, hogy megtalálták nála a meggyilkolt nő személyes tárgyait.

Két évtized a rácsok mögött

Cs. Istvánt húsz év szabadságvesztésre ítélték a gyilkosság, erőszak és lopás miatt. Társa, L. László nyolc évet kapott. Vajon hogyan alakulhatott a két férfi sorsa a szabadulásuk után, hiszen már a rendszerváltás idején szabadok voltak, most pedig 74 évesek lehetnek, ha még élnek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kérek még ilyen újranyitott aktát! Kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu