Megfulladt egy 23 éves fiatalember az egyik Tolna megyei kórházban, mert az anyja kérése ellenére is darabos ételt adtak neki pépes helyett.

Itt tart az ügy

A Pécsi Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt állítja bíróság elé az etetést engedélyező orvost, és a beteget megetető ápolót is. Csordás Hajnalka, a Baranya Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője az esettel kapcsolatban azt mondta, hogy az ügyészség pénzbüntetést kért a szakorvosra és az ápolónőre is arra az esetre, ha az előkészítő ülésen beismerik a bűnösségüket, és lemondanak a tárgyalás jogáról. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tagadják

Elmondta még, hogy egyikük sem ismerte be a bűnösségét, s az ápoló vallomást sem tett a nyomozati szakban.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Megszólalt az anya

A kis gengszter – így hívta anyukája Krisztiánt, aki mindig élettel teli, vidám fiú volt. Kiss Istvánné 8 gyereket fogadott örökbe, közülük 7 fogyatékkal élő. Egyikőjük a Down-szindrómás Krisztián, akinek ma már üresen áll a szobája – írja az RTL.hu.

Küzdeni kell

Kiss Istvánné azt mondja, csak este tudta meg, hogy fia nincs többé. Az ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja az orvost és az ápolót. Az anya azt mondja, egyedül annyit szeretne elérni, hogy a fogyatékkal élők is emberséges bánásmódot kapjanak a kórházakban.

„A fiam nincs többé”

Gyenge garat

Krisztiánt 2020. október 24-én vették fel abba a kórházba, ahol a szakorvos és az ápolónő is dolgozott. Egy vele született betegség miatt nyelési elégtelenség, heveny garatmandula-gyulladás alakult ki a fiatalnál, ami esetleges garatreflex gyengeséggel járt együtt.

Csak pépes ételt ehetett

Másnap reggel megetették a beteget, és darabos ételt adtak neki. Amikor az anyja érdeklődött a fia állapotáról, akkor azt mondták neki, hogy a beteg megfelelően reggelizett, és darabos ételt kapott. Az édesanya közölte a kórházi alkalmazottal, hogy fia csak pépes ételt fogyaszthat, majd erről telefonon tájékoztatta az orvost is. Az orvos feltüntette a lázlapon a 23 éves férfi speciális táplálkozási igényét.

Engedte az orvos

Az ápoló délután a fiatal etetéséhez készült és észlelte, hogy nincs pépes étel, csak az általános étel, rizses ragu. Megkérdezte az orvost, hogy megetetheti-e a normál étellel a beteget. Az orvos hozzájárult ehhez, az ápoló pedig segített a betegnek enni, s kanállal etette őt – írja a 24.hu.

Megfulladt az ételtől

A fiatal férfi azonban fulladozni kezdett az ebéd elfogyasztása után. Az orvos megpróbálta szabaddá tenni a légutakat, de beavatkozása ellenére is meghalt a beteg. A kórházi dolgozók megsértették a betegek táplálására vonatkozó szakmai irányelv rendelkezéseit, foglalkozási szabályt szegtek azzal, hogy annak ellenére, hogy ismerték az áldozat állapotát, nem pépesített, hanem szilárd ételt adtak neki, illetve erről rendelkeztek.

Pénzbüntetést kaphatnak

Szabályszegésük és a beteg halála között közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn. Az ügyészség pénzbüntetést kért a szakorvosra és az ápolónőre is. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció