Piros riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat több vármegyére is. Több helyen fák dőltek az utakra, így azok járhatatlanná váltak.

Tombol a szél országszerte

Hajnalban előbb narancs, majd reggel hét órát követően a lehető legmagasabb, azaz piros riasztást léptettek életbe az ország több vármegyéjére. A talaj a napokban lehullott nagymennyiségű csapadék miatt nedves, így a szél könnyen kidöntheti még az egészséges fákat is. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Dőlnek a fák

Az M85-ös autóút 85-ös fóúti csomópontjánál fennakadást okozott a sztráda felhajtójánál egy útra esett fa lomboronája. Budapesten számos helyen jelenleg is dolgoznak a tűzoltók a károk elhárításán. Pesthidegkútról és a 12. kerületi Csörsz utcából is jelentették, hogy forgalmi akadályt képez egy kidőlt fa.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Budakeszin a Fő úton egy fa dőlt az úttestre

Nem csillapodik a vihar, gondot okoz a közlekedésben is

Egyelőre tovább erősödik az északnyugati, északi szél. Az országban sok hellyütt lehet 70 km/h fölötti széllökésekre számítani az OMSZ szerint. Jelenleg vonatpótló autóbuszok közlekednek Zirc és Veszprém, továbbá Dombóvár és Kaposvár között. Az M1-es autópálya Hanság pihenőjét fakidőlések miatt mindkét irányban le kellett zárni.

Óriási erjejű széllökések

Baracska térségében 113, Pécsnél 101, a Balatonnál pedig 119 km/h-s lökéseket mérnek ezekben a percekben. A fővárosban sem sokkal jobb a helyzet. Az Időkép széltérképe szerint 70-80 km/h-s lökések vannak Budapesten és vonzáskörzetében.

Érden is kidőlt egy fa

Főleg a nyugati vármegyékben erős a vihar

Elsősorban a Dunától nyugatra és a Duna-Tisza közén vannak erős lökések. Az ország keleti határánál fekvő településeknél mérsékeltebb a légmozgás. A meteorológusok szerint a Duna vonalának környezetében és az északkeleti tájakon lesznek nagy széllökések. Az olyan magasan fekvő pontokon, mint a Dunántúli-középhegység, a Mecsek és a Budai-hegyek, 110 km/h körüli vagy akár még erősebb szélre van kilátás. Erre számíthatnak a Balaton környékén tartózkodók is.

Érdemes megelőzni a baleseteket

Akinek nem muszáj útra kelnie, az jobban teszi, ha otthon marad, figyelmeztet a Katasztrófavédelem. Azoknak, akiknek mindenképp autóba kell ülnie, jól teszi, ha tájékozódik az útviszonoyokról és a meteorológiai helyzetekről. Egyes utakat le kellett zárni a kidőlő fák miatt.

Meg kell fontolni, hova parkol az ember

Villanyvezetékek, reklámtáblák és fák alá nem érdemes állni, ha lehet, ezeket kerülni kell. Jobb, ha az autósok épületektől, fáktól távol haladhatnak, amennyiben tudnak. A tetőről lerepülő cserpepek súlyos károkat és sérülést is okozhatnak, csakúgy, mint a letört ágak, üvegszilánkok.

Ezt kell tenni, ha megtörténik a baj

Amennyiben a szél vagy egy kidőlt fa kárt okoz egy épületben, hívni kell a 112-es segélyhívót. Előfordulhat, hogy az ágak és a fák elektromos vezetékeket is leszakítanak. Éppen ezért megeshet, hogy áramkimaradás lesz bizonyos helyeken.

Erre kell még különösen odafigyelni

A kéményben megfordulhat a szél miatt az áramlás. Ilyenkor a szél visszafújja a füstgázt a kéménybe, így szén-monoxid mérgezés alakulhat ki. A figyelmeztető tüneteket komolyan kell venni, akinél pedig van, kapcsolja be a szén-monoxid riasztót, ha a fűtési rendszer kialakítása ezt indokolttá teszi. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Útra dőlt fa Nagykovácsinál – Forrás: Facebook