Nyilvánosan éltette Adolf Hitlert két szolnoki fiatal, ezért pénzbüntetésre és közmunkára ítélték őket. Az ügyészség súlyosbításért fellebbezett.

Huszonévesek

Két, büntetlen előéletű, szélsőségesen nacionalista eszméket valló huszonéves fiatalember 2021. április 18-án a szolnoki Tiszavirág hídra, majd 2021. április 20-án a Szolnok belvárosából a Széchenyi-lakótelep felé vezető úton lévő Pozsonyi úti aluljáró belváros felőli bejárata fölé egy-egy molinót helyeztek ki.

Hitler születésnapjára

Ezeken a volt náci diktátortól származó idézetet és jól felismerhetően horogkereszt részletet festettek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Tiltott jelképek használata

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint az önkényuralmi jelkép használata elnevezésű bűncselekményt követték el. Ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással rendel büntetni.

Molinók és horogkereszt 

Az ügyben 2021. július 6-án emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A vádlottak elismerték cselekedetüket. A fiatalabb, alig 20 éves vádlottat 200 ezer forint pénzbüntetésre, míg 24 éves társát – aki tettét azzal súlyosbította, hogy a második molinó kihelyezésének napján a buszon és egy forgalmas áruházban horogkeresztet, halálfejet és SS-rúnákat ábrázoló SS-jelvényeket viselt felső ruházatán – 300 óra közérdekű munkára ítélte.

Az ügyészség szerint ez kevés 

Az ítéletet a vádlottak és a fiatalabb vádlott védője is tudomásul vette, az ügyészség azonban kevesellte a kiszabott büntetést, és mindkét vádlott vonatkozásában súlyosításért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódik.

Az eset tavaly nagy port vert fel a városban

A Szolnoki Zsidó Hitközség elnöke a szoljon.hu-nak tavaly szégyenletesnek nevezte a történteket. Berman Dávid jelezte, azért is fájó, hogy napjainkban, egy szintén világméretű veszélyhelyzet idején még mindig akadnak olyan csoportok, melyek alig gyógyuló sebeket szaggatnak fel, nincsenek tekintettel mások érzékenységére.

A polgármester üzent a szidó közösségnek

Szalay Ferenc polgármester a lapnak arról beszélt, hogy mélységesen felháborítja, hogy bárki a nácizmus jelszavaival próbál feszültséget kelteni. Azt üzente zsidó honfitársainknak: itt békében, nyugalomban élhetnek, közösségünk kiveti magából a nácikat! 

Ezek az önkényuralmi jelképek

Az önkényuralmi jelkép a magyar jog szerint : horogkereszt, SS-jelvény, nyilaskereszt, sarló-kalapács, ötágú vörös csillag vagy ezeket ábrázoló jelképek – kivéve, ha ezek ábrázolása ismeretterjesztő, tudományos vagy művészeti célokat szolgál. Maga a kifejezés a közéletben is annyira elterjedt, hogy a magyar közvélemény ma már a tiltott politikai jelképekkel azonosítja.

Címlapkép: szoljon.hu, olvasói fotó.