Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki fenyegetéseivel beavatkozott a kórházi dolgozók munkájába, illetve utasításainak teljesítésére kényszerítette őket.

A vádirat szerint a 47 éves férfi édesapját 2017 szeptemberétől 2019 februárjáig kezelték az egyik Veszprém megyei egyik kórházban, ahova a férfi rendszeresen bejárt látogatni, ám ennek szabályait nem tartotta magára érvényesnek.

2018 februárjától erőszakos, durva fellépésével, fenyegetőzéseivel rendszeresen beleavatkozott a nővérek munkájába, miközben elvárta és kikényszerítette, hogy az édesapja ápolására – a többi beteghez képest és akár a kárukra is – aránytalanul több időt fordítsanak. A nővérek abban a tudatban, hogy befolyásos emberről van szó, tartottak az elkövetőtől.

A vádlott az egyik alkalommal az ebédosztást végző nővért utasította, hogy azonnal hagyja abba a munkáját, helyette cserélje ki az édesapja lepedőjét. A nővér hiába mondta, hogy elfoglalt, a férfi a már korábban is megfenyegetett sértettet az ágyneműcserére utasította. A nővér – állása elvesztésétől tartva – a felszólításnak eleget tett. Miután a feladathoz egy másik munkatársának a segítsége kellett, a betegek ebédeltetése teljesen leállt.

Egy másik alkalommal a férfi egy olyan osztályos nővért utasított apja azonnali ellátására, aki egy, a rosszulléte miatt ellátást igénylő beteggel foglalkozott. A nővér hiába kért türelmet, a férfi felszólította, hogy nyomban induljon, a sértett pedig – szintén az állása elvesztésétől tartva – otthagyta a másik beteget.

A vádlott 2018 decemberében az éjszakai szolgálatot egyedül ellátó – és épp a gyógyszerek elosztását végző – nővért utasította, hogy azonnal menjen be az édesapjához, majd lássa el – írja a Blikk. Mivel a férfi korábban már többször az állása elvesztésével fenyegette, a nővér nem mert ellentmondani, így – a munkáját félbehagyva – eleget tett a felhívásnak.

A férfi édesapját 2018 őszén az addigi aktív osztályos helyről a krónikus osztályra akarták áthelyezni, mire a vádlott a kórház igazgatójának megfenyegetésétől sem riadt vissza, közölve, ha bármi történne az apjával, annak beláthatatlan következményei lesznek, ellehetetleníti a munkáját. Átszállításra végül nem került sor, ehelyett a beteg kórtermét alakították át krónikus kórteremmé.

Az ügyészség a férfit négyrendbeli, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettével vádolta meg, pénzbüntetés kiszabására téve indítványt az ügyben eljáró Veszprémi Járásbíróságnak.

Kiemelt kép: illusztráció