Koronavírusban hunyt el egy Vas megyei 29 éves kismama. Mielőtt lélegeztetőgépre tették, császármetszéssel világra hozta kisfiát. Egy 30 éves kismama életét azonban a kecskeméti kórházban meg tudták menteni, ő a szülés után került lélegeztetőgépre. Ma már otthon van kislányával.

A kórházban kapta el a vírust

Egy 29 éves édesanya hunyt el koronavírusban Vas megyében. A nő veszélyeztetett terhes volt, ezért már két hónapja kórházban feküdt, azonban ott elkapta a fertőzést.

Jelezte az anya, hogy nincs jól

„A gyanús tüneteket jelezte az ott dolgozóknak, de gyakorlatilag semmi nem történt kb.5 napig. A 6. napon hirtelen sokat romlott az állapota, végre tesztet is csináltak, ami pozitív lett… az ezt követő 2 napban válságos állapotba került, emiatt lélegeztetőgépre helyezték, de előtte megcsászározták. A babának január végén kellett volna megszületnie…” – írja az apa testvére a Facebookon.

Két hétig volt lélegeztetőgépen

Majd így folytatja a bejegyzést: „Két hét lélegeztetőgépen töltött idő után 11.30.-án az anya elhunyt, 29 évesen! A várva várt baba a körülményekhez képest jól van, 31. hétre megszületettami némi vigaszt nyújt az apának, de a gondok újra sokasodni látszanak, mivel nem fog tudni teljes munkaidőben dolgozni, a babát neki kell ellátnia, felnevelnie, a közös otthon hitelét törlesztenie, és minden nehézséggel megbirkóznia”.

A karácsonyt már édesapjával töltheti

A kisfiú már 1 500 gramm, ha minden jól megy a karácsonyt már édesapjával töltheti. Az apuka autószerelő, de jelen pillanatban, dolgozni nem tud, hiszen ő látja majd el a kicsit.

Ha segíteni szeretne

“A célom az, hogy ez a csupaszív fiatal férfi visszakapja az életbe vetett hitét, és megláthassa az alagút végén a fényt, tudja, hogy nincs egyedül” – mondta az apa testvére.  Aki segíteni szeretne, a számlaszámot az Anyák az Anyákért Alapítvány Facebook posztban találja meg.

35 hetesen lett koronavírusos

Balás Barbara 35 hetes terhes volt, amikor a koronavírus tipikus tüneteit kezdte produkálni. December 13-ra várta harmadik gyermekét, de a vírus miatt november 11-én az orvosok a császármetszés mellett döntöttek – írja a Telex.

Minimális esélyt adtak a felépülésére

Az anya tüdőgyulladása ugyanis két életet veszélyeztetett. A szülés után a 30 éves nő állapota viszont olyan gyorsan romlott, hogy lélegeztetőgépre került. Voltak napok, amikor az orvosok minimális esélyt adtak annak, hogy felépüljön, egy hét után mégis sikerült felébreszteni. Egy fontos és viszonylag kockázatos döntésnek köszönhetően pedig gyorsan kezdett gyógyulni.

Átvitték a babát az édesanyához

Az orvosok amikor látták, hogy Barbara „nehezen jön vissza, nehezen jön vissza, letargikus állapotban van”, az újszülöttet átvitték édesanyjához. Ezzel kockáztatták az újszülött egészségét, de az édesanyának olyan lelki erőt adott, hogy állapota javulni kezdett.

Anya és kislánya már otthon vannak

Barbarát és kislányát végül november 30-án engedték haza, de a házaspár azt mondja még dolgozik bennük az elmúlt egy hónap. „Ezek után már a gond sem gond. Az a családi kép, a három gyerek és minden, amit közösen megálmodtunk, egy hajszálon függött” – mondta az édesapa.

„A kismamákkal nem történhet semmi”

A férfi szerint egyébként kifejezetten vigyáztak, odafigyeltek a maszk használatára, és a folyamatos fertőtlenítésre, „de ez egy orosz rulett. Azt mondták, hogy a kismamákkal nem történhet semmi. Barbi 30 éves, nincs semmilyen alapbetegsége, mégis majdnem ott maradt”.

Kiemelt kép: az árván maradt kisfiú – Forrás: Facebook/Anyák az Anyákért Alapítvány