A gyémánt rendkívül értékes ékkő, ezzel mindenki tisztában van. Azt viszont nagyon nehéz megállapítani, hogy mennyire. Nem hiába a szakember feladata ez. Az ékkő minőségét az egész világon egy majdnem egységes módszerrel határozzák meg, mely nem más, mint a 4C módszer.

Az Ékszerpalota eljegyzési gyűrű, illetve egyéb ékszerek kínálata rengeteg szépséget tartalmaz. A gyémánt ékszerek különösen nagy népszerűségnek örvendenek, különösen, ha a nagy kérdést kell feltenni. Nem csoda, hiszen a gyémánt a legkeményebb ékkő a világon, így rendkívül tartós és az örökké tartó szerelmet szimbolizálja.

Ahhoz, hogy kiderüljön, mennyire értékes az ékkő, a szakemberek a 4C módszert alkalmazzák, mely négy C betűvel jelölt tényezőt jelöl. Ezeket az alábbiakban részletesen kifejtjük.

Az első C: Carat

A karát kifejezéssel már sokan találkoztak, azonban mégsem feltétlenül egyértelmű, hogy mit is jelent. Ez gyakorlatilag a gyémánt tömege. Egy karát 0,2 grammal egyenlő. Nyilvánvaló, hogy minél nagyobb az ékkő, annál drágább. Ugyanakkor az ár nem lineárisan növekszik, hanem exponenciálisan. Ezért van az, hogy az igazán nagy méretű típusok rendkívül drágák. Ha egy egykarátos gyémánt árát szeretnénk összehasonlítani egy félkarátossal, akkor először meg kell szorozni kettővel, majd az eredményt újfent kettővel.

A legtöbb esetben a tömeget egy speciális mérleg használatával mérik meg. Ha erre valamiért nincs lehetőség, akkor is kideríthető a karát, mivel egészen pontos módszerek állnak rendelkezésre, azonban tény, hogy a mérleg a legegyszerűbb és legpontosabb alternatíva.

A második C: Clarity

A legdrágább gyémánt az, amely kifogástalan, hibamentes. Nemcsak szabad szemmel nézve, hanem tízszeres nagyítású nagyítóval vizsgálva is. Ha bármilyen tökéletlenség látható, azt a szakemberek zárványnak nevezik. Minél több a zárvány, az ékkő annál kevésbé értékes. Ezt a tényezőt egészen egyszerű látni és elméletileg mindenütt betartják.

A harmadik C: Color

A többség a gyémánt színét fehérnek vagy átlátszónak jelöli meg. Ebben van igazság, azonban a gyémántok ennél sokkal változatosabbak lehetnek a színeket illetően. Sárgától a barnáig nagyon sokféle színűek lehetnek. A klasszikus fehér viszont a legnépszerűbb, illetve a legértékesebb.

Ugyanakkor vannak élénk, úgynevezett “fancy” színű típusok is, mint a piros, zöld, kék, kanárisárga vagy pink. Ezek esetében azok az igazán értékes ékkövek, melyek igazán élénk, szép színnel rendelkeznek.

A negyedik C: Cut

Az ékkő a csiszolásnak köszönhetően nyeri el gyönyörű formáját, melyet sokan csak egyszerűen gyémánt formának emlegetnek. A csiszolás háromféle kritérium alapján értékelhető, melyek a szimmetria, polírozás és arányok. A klasszikuson kívül léteznek egyéb “fancy” csiszolások, melyek manapság nagyon népszerűek.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő az ekszerpalota.hu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.