Egyre valószínűbb, hogy a pilóta rosszulléte okozta annak a kisrepülőnek a tragédiáját, amely szombaton délelőtt zuhant le Ráckeresztúr és Martonvásár között. A felvételek szerint a gép vezetetlen repülési jelleget mutatott a becsapódásig. A balesetben két ember halt.

Lezuhant a kisgép

Az Építési és Közlekedési Minisztérium közleményt adott ki a szombaton lezuhant kisrepülőgép ügyében. Ahogyan arról többször írtunk, Ráckeresztúrnál csapódott a földbe egy műrepülőgép, amelynek fedélzetén ketten utaztak, mindketten életüket vesztették.  A tárca közleménye szerint a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálja a baleset körülményeit.   A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Függőlegesen zuhant le

Egyelőre annyit tudni biztosan, hogy a HA-PET lajstromjelű Extra 330L típusú repülőgép két fővel a fedélzeten 9 óra 30 perckor szállt fel a tököli repülőtérről. A repülőgép három perc múlva érkezett a Martonvásár–Ráckeresztúr közötti gyakorló légtérbe, ahol néhány perces repülést követően közel függőleges helyzetben, nagy sebességgel a földnek csapódott. A pilóta és utasa a helyszínen életét vesztette, a légi jármű megsemmisült. 

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Korábban Besenyei Péter is vezette ezt a gépet

300-al csapódhatott a földbe

Szakértő szerint akár 300-al is száguldhatott a repülő, mielőtt belefúródott a földbe. „A bejelentést követően a KBSZ balesetvizsgálói megkezdték a helyszínelést, amely során sikerült feltárni és beazonosítani a repülőgép fő darabjait, valamint a repülőgép kormányfelületeit” – írták a közleményben.

Senki nem vezette a gépet

A helyszínen fellelt akciókamera által rögzített fájlokat a KBSZ szakemberei a hétvége során helyreállították. A felvétel alapján a repülés 8. percében a pilótánál feltételezhetően rosszullétre utaló jel mutatkozott, amely után a rögzített felvétel végéig a repülőgép vezetetlen repülési jelleget mutat. „A KBSZ a rendőrség és a légügyi hatóság szakembereivel részletes szemle keretében vizsgálja a műszaki meghibásodás lehetőségét” – írja közleményében a minisztérium.

Magyari József vezette a gépet

Dr. Magyari József, a gép tulajdonosa és a baleset egyik áldozata a rendszerváltás óta számtalan fontos állami és piaci pozíciót töltött be. A 90-es években egy vagyonkezelőt irányított, később pénzügyi és tanácsadó cégek felügyelőbizottságában is feltűnt, 2013–2014 között rövid ideig a külügyi tárca főtanácsosa volt, majd egy éven át Magyarország szingapúri nagykövetségén dolgozott konzulként. 2015-ben a Vértesi Erőmű Zrt. elnök-vezérigazgatója volt, majd MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt vezérigazgatója lett.   A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: a lezuhant gép roncsai – Forrás: Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület