Megszólalt a BKV a pénteken délutáni szörnyű tragédia kapcsán. Budapesten, a Hűvösvölgyi úton meghalt egy munkás az 56-os és 61-es villamospálya felújítása közben. Éppen tolatott egy markoló, amikor annak vezetője nem észlelte, hogy kollégája felé halad, aki egy oszlop szerelésén dolgozott. A soktonnás munkagép a férfit az oszlophoz szorította, azonnal életét veszítette.

Halál a felújítás közben 

A BudaPestkörnyéke.hu adott hírt arról elsőként, hogy halálos munkabaleset történt péntek délután a 2. kerületben, a Hűvösvölgyi út 20. szám előtt, a villamospálya felújítása közben. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Végzetes tolatás

Éppen több férfi dolgozott egyszerre, amikor egyikük a vágányokon történő közlekedésre átalakított, Terex típusú markolóval tolatást végzett a Riadó utca irányába. A visszapillantó tükörbe nézve sajnos nem látta vagy esetleg nem is láthatta munkatársát, aki az egyik felsővezeték-tartó acéloszlopot szerelte.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem lehetett segíteni rajta

A soktonnás munkagép a férfit az oszlophoz szorította, majd csak néhány méter megtétele után állt meg – vélhetően amiatt, mert a többiek már kiabáltak neki. A szerencsétlenül járt férfinek esélye sem volt, azonnal szörnyethalt. A markoló vezetőjét és a többi dolgozót – érthető módon – teljesen lesújtotta a baleset, megrendülten álltak a járdán.

Sokáig helyszíneltek

A halottszemle még péntek este is zajlott, de a forgalomban nem okozott fennakadást, mivel a villamospálya az út jobb oldalán, a járda és az Ördögárok-patak között található. 

A BKV közleménye

„Sajnálatos balesetben elhunyt a hűvösvölgyi villamosvonal felújítását végző vállalkozó munkatársa” – írta a BKV Zrt. közleményében. A társaság a történtekkel kapcsolatban együttérzését és részvétét fejezi ki a hozzátartozóknak.

Elsődleges cél a biztonság

Hozzátették, hogy felelős munkáltatóként a BKV Zrt. elsődleges céljuk munkatársaik és utasaik biztonságának megőrzése, a megfelelő munkakörülmények biztosításával és a vonatkozó balesetvédelmi szabályok betartásával. Ugyanezeknek a céloknak az érvényesítését szerződéses partnereinktől is elvárják.

„Ilyen, ha kényszer alvállalkozóval dolgoznak”

„Sajnos ilyen, ha kényszerből alvállalkozóval kell dolgozni. A BKV munkavédelmi szabályzata, amit mi be is tartunk, ugyanis tiltja a fedező személy nélküli hátramenetet, tolatást bármilyen géppel, járművel. Ha az alvállalkozók is betartanák, akkor nem történne feltehetően ilyen baleset. Az elhunyt Nyugodjon Békében, a többiek meg tanuljanak belőle…” – írta egy hozzászóló a történtek kapcsán.

Elvárható lenne a kamerarendszer

„Ezek a munkagépek több tízmillió forintba kerülnek! Elvárható volna rajtuk a gyári kamera rendszer ennyi pénzért, de néhány tízezer forintért utólag is felszerelhető lenne még a régebbi gépekre is! A teherautók és munkagépek holttere aktív kamerarendszerrel minimalizálható lenne, ha biztonságtechnikai okokból kötelezővé tennék és műszaki vizsgán ellenőriznék!” – tette hozzá egy másik kommentelő.

Hangjelzést is kellene adni

„Tolatáskor nem csak a visszapillantóba kell nézni, hanem hangjelzést adni és felügyelni az építési munkákat” – jött az újabb észrevétel a közösségi oldalon.

Büntetőeljárást indítottak

Csécsi Soma az MTI megkeresésére elmondta, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indított büntetőeljárást a BRFK, mert felmerült a bűncselekmény gyanúja. Gyanúsítotti kihallgatás eddig nem történt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a tragédia helyszíne. Fotó: BudaPestkörnyéke.hu/GK