A napokban ismét csalók szedték áldozatukat, amikor két nyugdíjas asszony hétmillió forintot adott át egy ismeretlen nőnek, aki egyikük unokájával kapcsolatos bűnesetre hivatkozva kért pénzt az idős hölgytől. A Győri Rendőrkapitányság a Mátrix Projekt keretében vizsgálja a bűncselekmény körülményeit.

Kamu sztorikkal sokkolnak

A rendőrség tájékoztatása szerint a csalók általában ügyvédnek, rendőrnek, vagy barátnak kiadva magukat telefonhívást kezdeményeznek, és egy családtaggal kapcsolatos bűncselekmény vagy közlekedési baleset hírével sokkolják a csapdába csalt idős embert, majd felvázolnak nekik egy kitalált történetet.  .A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Pénzt kérnek

A beszélgetésben elmondják, hogy a rokon milyen nehéz körülmények közt van, és arra veszik rá az idős embereket, hogy a gyorsabb rendőrségi ügyintézés, illetve az esetleges büntetőeljárás elkerülése érdekében minél hamarabb juttasson pénzt vagy értéktárgyakat a közvetítőjükhöz.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Mesterséges intelligenciát használnak

A bűnelkövetés módszere az utóbbi időben rafináltabbá vált, és egyes beszámolók szerint már azzal próbálják növelni a hívások hitelességét, hogy a „bajba jutott családtag” hangját mesterséges intelligenciával klónozzák, és az ő lemásolt hangjával beszélhetnek a kiszemelt áldozattal.

Ezt tanácsolja a rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság arra kér mindenkit, hogy az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg a tanácsait: legfontosabb, hogy legyenek elővigyázatosak, kicsit gyanakvók, és bármi kétely felmerülése esetén lehetőség szerint azonnal bontsák a vonalat!

Legyen egy jelszó!

Nagy segítség lehet a csalókkal szemben, hogy a családtagok megbeszélnek egy jelszót, ami baj esetén valóban igazolhatja a hozzátartozót.

Hívja fel a saját számán

Hívják fel a rokonukat azon a telefonszámon, amelyiken máskor is beszélni szoktak, és győződjenek meg arról, hogy valóban bajba került-e!

Tegyen fel keresztkérdéseket

A rokonnal kapcsolatos kontrollkérdésekkel ellenőrizhetik az előadott történet valódiságát. Idegenekkel ne beszéljenek meg találkozót, ne adjanak át pénzt, ékszereket, egyéb értéktárgyat, idegen számlaszámra ne utaljanak, ne küldjenek pénzt ismeretlen személynek!

Titkosított telefonszám

Amennyiben valótlan állításokon alapuló, vélhetően csalók által kezdeményezett hívást kaptak, érdemes megváltoztatni és titkossá tenni a telefonszámukat!

Tájékoztassák az idősebb rokonokat

A fiatalabb generációk felé pedig fontos üzenet, hogy szenteljenek nagyobb figyelmet az idősebb családtagokra! Lehetőség szerint legyenek napi kapcsolatban velük, és hívják fel a figyelmüket az áldozattá válás megelőzésének lehetőségeire, illetve tájékoztassák őket a csalók módszereiről is!  .A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció