12 évvel ezelőtt Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy férfi és rokona betört egy 79 éves asszonyhoz, akinek elvitték ékszereit, fülbevalóját kitépték a füléből, majd 17-szer fejbe rúgták és megfojtották egy párnával. A két elkövető után több mint 10 évig nyomoztak.

12 év után elfogták

Elfogták a tizenkét évvel ezelőtti csépai rablógyilkosság elkövetőit. Petőfi Attila, a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának vezetője keddi online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a bűncselekménnyel gyanúsított 39 éves öcsödi férfi bevallotta, hogy a 36 éves rokonával támadt rá a 79 éves asszonyra, a társa azonban megtagadta a vallomást.

2008-ban rendelték el a nyomozást

Jász-Nagykun Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság még 2008 novemberében rendelt el nyomozást emberölés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, miután valaki betört az egyedül élő csépai asszonyhoz.

Brutálisan bántalmazták

A nőt olyan súlyosan bántalmazta a tettes, hogy belehalt serüléseibe. Az áldozatot 17-szer ütötték fejbe, halálát végül fojtogatás miatti fulladás okozta.

2010-ben felfüggesztették a nyomozást

A megyei rendőrök számos értékelhető nyomot és anyagmaradványt rögzítettek, a helyszíni szemle alkalmával kiterjedt adatgyűjtést végeztek, amelyek azonban csak több mint egy évtizeddel később vezettek el a tettesekhez. A nyomozást 2010 decemberében felfüggesztették, mert az elkövetők kilétét nem tudták megállapítani.

Idén újra elővették az ügyet

A kiemelt ügyek főosztálya azonban idén nyáron újra nyitotta az aktákat.  A korabeli bűnjeltárgyak ismételt vizsgálata, a technika fejlődése és a kistérségben élő, életkorban számításba vehető, illetve a korábban bűncselekmények elkövetésével gyanúsított lakosok elszámoltatása pedig eredményre vezetett, s a hatóság látókörébe került egy 39 éves öcsödi férfi.

Rokonával ment rabolni

A férfi részletes, tényfeltáró vallomást tett a bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban. Elmondta, hogy a most 36 éves, szintén öcsödi rokonával közösen nézték ki az áldozatuk lakóhelyét. Elhatározták, hogy sapkában, kesztyűben, arcukat sállal eltakarva otthonában kirabolják az egyedül élő asszonyt, akitől ékszert és készpénzt reméltek.

Felváltva ütötték az idős nőt

Két nappal később rokona autójával Csépára hajtottak, majd gyalog mentek a házhoz. Átmásztak a kerítésen, betörték az ablakot, majd így jutottak be a házba. A zajokra felébredt az idős nő, akit felváltva ütlegeltek, miközben értékek után kutattak.

Kitépték a füléből az ékszert

Végül két gyűrűvel, a nő füléből kitépett fülbevalóval és elenyésző összegű készpénzzel távoztak, miután a segítségért könyörgő asszonyt kézzel és párnával is fojtogatták.

Letartóztatták a két férfit

A 39 éves férfit a rendőrök nyereségvágyból elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették. Rokonát egy nappal később vették őrizetbe, de a férfi gyanúsítotti kihallgatásán nem tett vallomást. Az ügyben eljáró nyomozási bíró egyetértett az ügyészség indítványával és letartóztatta a két férfit.

Kiemelt kép: a két gyanúsított a rendőrségen – Forrás: police.hu