Három koronavírus tesztje is pozitív lett annak a válogatott sportolónak, aki csütörtökön halt meg az edzésen. Tóth Bendegúz vérplazmát is adott márciusban, hogy ezzel segítse mások életben maradását. Az ő életét azonban nem tudták megmenteni.

Az ESMTK válogatott birkózója hirtelen rosszul lett klubja csütörtöki, szabadtéri edzésén. Az U23-as Eb-ezüstérmes sportolót hiába próbálták azon nyomban újraéleszteni, már nem tudtak segíteni rajta.

„Nem akarjuk elhinni, hogy nincs már köztünk. Semmi sem utalt rá, hogy ennyire fiatalon tragédia történhet vele, és elveszítjük őt. Az edzésen egyik klubtársa hátán ülve lett rosszul, elernyedtek az izmai. A gyakorláson részt vevők azonnal látták, hogy nagy baj van, ennek megfelelően mindent megtettek, hogy megmentsék a fiamat, de sajnos nem jártak sikerrel” – mondta a Blikknek a gyászló édesapa.

Tóth Bendegúz februárban részt vett a római Európa-bajnokságon. Miután hazatért, levertségre panaszkodott, be is lázasodott.

„Mivel a koronavírusra utaló tünetei voltak, két hétig otthon maradt karanténban. A rosszullét elmúlt, márciusban több sportoló társaságában elment vérplazmát adni, mivel gyanítottuk, átesett a fertőzésen. Az első koronavírustesztje pozitív lett, majd ezt követően kétszer mutattak ki nála negatív eredményt” – mesélte Tóth József.

Vagyis a 22 éves fiú legyőzte a koronavírust a vizsgálatok alapján. A karantén idején gőzerővel végezte az egyéni edzéseket a birkózó. Másfél hete kezdték el újra a közös tréningeket, ahol komolyan hajtotta magát.  

<

Keringési problémái lehettek

Dr. Bakanek György a magyar birkózóválogatott keretorvosa szerint általában a keringési rendszer összeomlása vezethet leggyakrabban tragédiához, de a birkózó halálának oka a panaszok, tünetek és leletek összevetése után lesz kideríthető.

<

Az orvos azt is elmondta, hogy egy lázas megbetegedésnél begyulladhat a szívizom és ha erős megterhelést kap, ez végzetes lehet.

<

Kiemelt kép: Tóth Bendegúzra emlékeztek a Körcsarnoknál – Forrás: Magyar Birkózó Szövetség

<