Amióta létezik az emberiség, nem meglepő módon a botrányok és pletykák jelensége is létezik. Régen a sportfogadás és szerencsejátékok világa teljesen más felépítéssel rendelkezett, mint amilyennel manapság lehet találkozni. Ide tartozik a biztonság, az elérhetőség és a szolgáltatások minősége is. Manapság a botrányokat minden igyekezet ellenére sem biztos, hogy el lehet kerülni, és ezen a helyzeten az információ elképesztő gyors terjedése sem segít sokat. A legtöbb sportfogadási botrány központi témája érdekes módon nem feltétlen maga a fogadás, vagy ahhoz kapcsolódó események, hanem inkább a biztonság, vagy igazságos (vagy igazságtalan) fogadások kérdése. Természetesen szerencsére ma már egyre ritkábban hallunk ilyen botrányról, hiszen a technológia fejlődésének köszönhetően egyre biztonságosabbak a sportfogadási oldalak. Az alábbi cikkünkben összefoglaltuk, hogy melyek azok a sportfogadási botrányok, amik a legnagyobb megdöbbenést és reakciót váltották ki az emberekből:

  • 1919 – Black Sox botrány
  • 1950 – CCNY botrány
  • 1961 – NCAA kosárlabda botrány
  • 1985 – Tulane botrány
  • 1990 – NCCAB botrányok
  • 2007 – Tum Donaghy botrány
  • 2017 – UFC kenőpénz botrány

Black Sox botrány

Ez az 1919-es botrány valószínűleg a legnagyobb és leghírhedtebb a sportfogadás történelmében. A botrány a Major League Baseball (30 csapatból álló professzionális baseball-egyesület) szervezetéhez kapcsolódik, a történet főszereplője pedig egy Arnold Rothstein nevű személy. Rothstein egy üzletember, szerencsejátékos és bűnügyi szervezet feje volt, aki arról lett híres, hogy szervezett korrupciót folytatott a sportokban, beleértve a Black Sox botrányt is.


A botrány során Rothstein lefizette a chicagói White Sox nyolc csapat tagját az 1919-es világbajnokságon, hogy szándékosan veszítsenek a Cincinnati Reds ellen. Az illegális tevékenységből per lett, melynek végítéleteként a nyolc játékost életük végéig eltiltották a baseball játékoktól. Rothstein-nek tanúskodnia kellett, ám az ügyészek bizonyíték híján nem tudtak vádat emelni ellene, majd az üzletembert 9 évvel később állítólagos pókerjáték adósságok miatt a Central Hotelben lelőtték, és elhunyt.

CCNY botrány

Az 1950–1951-es CCNY botrány a City College of New York (New York városi kutatóegyetem) egyik tanulójával kapcsolatos. Magát a botrányt hét egyetem érintette, kulcsszereplője pedig a Beavers férfi kosárlabda csapat egyik játékosa, Junius Kellogg. A csalás fő témája az, hogy Kellogg-nak 1000 dollár kenőpénzt ajánlottak fel azért, hogy pontokat csökkentsen a DePaul elleni meccsen. A játékos nem volt hajlandó elfogadni a pénzt, a megkeresést pedig jelentette edzőjének. Az ügy egy kerületi ügyészhez került, majd bizonyítékszerzés képpen Kellogg drótot viselt, amikor újra megkeresték őt. A botrány nyilvánossá vált, ezután pedig összesen hét főiskola és egyetem 32 játékosa elismerte, hogy kenőpénzt fogadott el, összesen 86 meccs eredményének a befolyásolása képpen.

Tim Donaghy – NBA sportfogadási botránya

A 2007-es NBA fogadási botrány kitörése megrázta a sportolókat, hiszen nemcsak botrány volt belőle, hanem FBI vizsgálat is. A történet szerint az NBA (Nemzeti Kosárlabda Szövetség) egyik játékvezetője fogadott a meccsekre, melyekhez felhasználta a munkája során megszerzett ismereteit, például edzőkről, tulajdonosokról és játékosokról is, ezenkívül olyan meccsekre is tett fogadásokat, amelyeken ő volt a bíró. A New York Post beszámolói alapján maga a botrány akkor került napvilágra, amikor az FBI is kapcsolódott a vizsgálatokhoz. Utóbb kiderült, hogy Tim Donaghy kapcsolatban állt bizonyos szervezett bűnözőkkel, bennfentes információkat továbbított fogadóirodáknak, tippeket adott a csapatjátékosok szellemi és fizikai állapotáról, valamint 2005 óta folytatta illegális cselekedeteit. 2007 augusztusában feladta magát, és bevallotta bűntetteit, illetve azt is, hogy szerencsejáték-függő. 250 000 dollár büntetést szabtak ki rá, melyet miután kifizetett, szabadlábra helyezték.

Tae Hyun Bang MMA botránya

A dél-koreai MMA játékos, Tae Hyun Bang 2017-ben kenőpénzt fogadott el 90 000 dollár értékben azért, hogy Leo Kuntz ellen elveszítse az első két menetet. Tae Hyun Bang azonban megnyerte a meccset, ugyanis a mérkőzés közben a fogadási szorzók jelentős változása miatt meggondolta magát. Az ügy alapos megvizsgálása után az MMA játékost 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Dél-Koreában. A botrány után a bíró azt nyilatkozta, hogy a kenőpénz elfogadása, valamint a szándékos lemondás a győzelemről ront a sport hitelességén.

(X)